Nieuws - 18 januari 2001

ATO-onderzoeker maakt volledig mathematisch enzymmodel

ATO-onderzoeker maakt volledig mathematisch enzymmodel

Hoe actief is een enzym als je de temperatuur of de zuurgraad varieert? De enige manier waarop onderzoekers daar tot nog toe achter konden komen, was via empirisch onderzoek: door het enzym in een laboratorium aan verschillende zuurgraden en temperaturen bloot te stellen en de activiteit te meten. Drs. Pol Tijskens van ATO vond een andere manier.

Enzymen zijn moleculaire werkplaatsen, die stukjes van moleculen afbreken of er juist een stukje aan vast plakken. Voor elke moleculaire verbouwing is er een apart enzym. Het enzym phytase bijvoorbeeld breekt fosfaatesters van eiwitmoleculen af. Fabrikanten van veevoer voegen het toe aan hun product. Daardoor daalt de afgifte van fosfor in de mest. Tijskens publiceerde een model waarmee je kunt berekenen hoe actief phytase bij verschillende temperaturen en zuurgraden is.

"Ik heb geen verstand van mest", zegt Tijskens. "Ik ben een modellenbouwer. Ik had een volledig wiskundig model ontwikkeld waarmee je kunt voorspellen hoe actief een enzym is, zonder dat je het enzym steeds weer helemaal moet doormeten." Tijskens was alleen nog op zoek naar empirische gegevens waarmee hij zijn model kon testen. Die vond hij toen hij in een tijdschrift las dat onderzoekers uit Karlsruhe gegevens over phytase hadden verzameld. Samen met hen testte Tijskens zijn model - met uitstekend resultaat.

Tijskens gebruikt zijn model nu om de werking van peroxidase en lipase in hazelnoten te voorspellen. Die enzymen geven hazelnoten, die te lang zijn blijven liggen, een ranzige smaak. | W.K.