Wetenschap - 26 september 2002

ATO maakt waterstof uit gft-afval

ATO maakt waterstof uit gft-afval

Op onderzoeksinstituut ATO draait een installatie die organisch materiaal omzet in het ontvlambare gas waterstof. Op laboratoriumschaal, wel te verstaan. De installatie werkt op bijvoorbeeld gft-afval of speciaal gekweekt gras en kan bijdragen aan de vergroening van de Europese energievoorziening, denken de bouwers.

De Europese wetenschapscommissaris Philippe Busquin kan in zijn handen knijpen. Hij zei begin september nog dat er niet alleen meer duurzame energiebronnen moesten komen, maar ook dat waterstof wel eens een belangrijke energiebron zou kunnen worden. Het waterstofgas zou benzine kunnen vervangen. "Met deze installatie slaan we dus twee vliegen in ??n klap", meldt een tevreden Bert van Rees, woordvoerder van ATO.

Het omzettingsproces bestaat uit twee delen. In het eerste deel zet een machine organisch materiaal bij hoge temperatuur om in waterstof, koolzuur en zuren. In het tweede deel zetten micro-organismen de zuren om in waterstof. Het proces is ontwikkeld in een samenwerkingsverband van ATO en de leerstoelgroepen Microbiologie en Proceskunde.

ATO verwacht dat het over vijf tot tien jaar een pilot-installatie klaar heeft. Het instituut heeft voor vervolgonderzoek een voorstel naar Brussel gestuurd. | W.K.