Wetenschap - 14 maart 2002

ATO maakt appeltaart voor allergische mensen

ATO maakt appeltaart voor allergische mensen

Database met plantaardige eiwitten die allergie opwekken staat op het web

Na drie jaar zit het EU-project Protall over voedselallergie erop. De resultaten zijn gepubliceerd op internet. Daaronder bevindt zich een database met de gegevens over allergieprikkelende eiwitten uit 48 planten. Tot de kleine veertig onderzoekers die meewerkten aan het project behoren dr Huub Noteborn van Rikilt en dr Harry Wichers van ATO.

"Je moet het probleem niet onderschatten", zegt Wichers. "Mensen kunnen voor de meest uiteenlopende planten allergisch zijn, bleek uit het project. De meest voorkomende allergie?n zijn die voor soja, granen of pinda's, maar ook allergie?n voor komkommer, appel, knoflook, ui en wortels komen voor." Het probleem lijkt tevens toe te nemen. Van de volwassen Europeanen heeft ongeveer ??n op de honderd een voedselallergie. Bij de kinderen is dat ??n op de tien.

Waarom allergie?n steeds meer voorkomen is onbekend, al zijn er wel theorie?n. We zouden door de overijverige voedingsindustrie niet genoeg 'goede' allergenen in onze voeding tegenkomen. Tegelijkertijd zouden er door de intensieve bewerking van onze voeding steeds meer 'slechte' allergenen ontstaan. Een andere theorie zoekt de oorzaak in onze overdreven hygi?ne. Ons immuunsysteem zou zich vervelen en zich dus maar op stoffen in onze voeding en onze leefomgeving gaan richten. Weer een andere theorie houdt het erop dat allergie?n een onbedoelde nevenwerking zijn van de grootschalige vaccinatieprogramma's. Die zouden ons immuunsysteem overbelasten.

Meer duidelijkheid is er over de stoffen die allergische aanvallen oproepen. Als het gaat om planten, zijn het eiwitten waarmee de plant zich tegen indringers verdedigt, voedsel opslaat of vetten vervoert. Op de een of andere manier verleiden die eiwitten het immuunsysteem tot een overreactie.

Er is een overlap tussen voedselallergie en allergie voor stoffen als pollen en huisstof. "Mensen die allergisch zijn voor berken- en graspollen ontwikkelen vaak ook een allergie voor appels. Door die samenhang valt die appelallergie volgens artsen niet onder de voedselallergie?n, maar onder de ademhalingsallergie?n."

Protall was bedoeld om te begrijpen waarom sommige eiwitten uit planten allergie veroorzaken. Daarnaast moest het idee?n genereren waarmee de levensmiddelenindustrie het probleem zou kunnen bestrijden. In dat kader heeft ATO onderzocht hoe je appelproducten zoveel mogelijk kunt ontdoen van allergenen. Wichers: "Als je van appels op de klassieke manier appelsap of appeltaart maakt, dan maak je de allergenen al kapot. Op ATO werken we echter aan nieuwe behandeltechnieken voor voeding die zoveel mogelijk verskwaliteiten intact laten. In het appelproject proberen we daarbij toch de allergenen, door bijvoorbeeld hoge druk of enzymen, te verwijderen." | W.K.

De database met voedselallergenen staat op http://www.ifr.bbsrc.ac.uk/protall.

Mensen die allergisch zijn voor berken- en graspollen ontwikkelen vaak ook een allergie voor appels. | Foto G.A.

Re:ageer