Nieuws - 22 maart 2001

ATO en Plant Research International ontwikkelen samen DNA-chips

ATO en Plant Research International ontwikkelen samen DNA-chips

De Wageningse instituten ATO en Plant Research International bundelen de krachten om samen DNA-chips te ontwikkelen. Klanten kunnen in de toekomst aankloppen bij ??n loket. De Wageningse DNA-chips worden gebruikt om de activiteit van genen te meten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de rijping van fruit of de veroudering van sierbloemen meten.

Plant Research International heeft veel expertise op het gebied van het produceren en ontwikkelen van DNA-chips. ATO beschikt over kennis van productkwaliteit. Het plantkundige instituut heeft al DNA-chips ontwikkeld die de kieming van bollen kunnen voorspellen. De chip laat zien wanneer de genen in een tulpenbol aangeschakeld worden die nodig zijn voor het uitlopen van de bol. Een andere chip meet of 'verouderingsgenen' in sierbloemen aan staan. Door in de hele keten, van kas tot bloemist, te meten hoe het staat met de veroudering van de bloemen, kunnen veredelaars bloemen telen die langer mooi blijven in de vaas. Transporteurs en veilingen kunnen beter bepalen wat de optimale bewaarcondities zijn. E?n DNA-chip kan de activiteit van duizenden genen meten. Een chip voor de bollenindustrie kan dus tegelijk de kieming, veroudering, aantasting door ziektekiemen en andere eigenschappen meten. | K.V.

DNA-chip. Aan de kleur van de vlekjes op het glasplaatje is te zien of genen aan of uit staan. Zo voorspellen ze bijvoorbeeld de houdbaarheid van sierbloemen. | Foto Plant Research International