Nieuws - 8 maart 2001

ATO-computer beoordeelt aardappels op uiterlijk

ATO-computer beoordeelt aardappels op uiterlijk

Het klinkt als iets uit een reclamespot: een aardappelsorteermachine die letterlijk elke aardappel apart bekijkt. Toch hopen onderzoekers van ATO en machinefabrikant ProPak nog dit voorjaar een proefopstelling van zo'n apparaat te realiseren.

ATO voltooide onlangs een systeem waarbij een computer via een camera elke aardappel volledig bekijkt en beoordeelt. "Propak heeft het mechanische gedeelte ook gereed", zegt ir. Jacco Noordam van ATO. "Nu moeten we alleen beide systemen nog op elkaar aansluiten."

Het nieuwe systeem heet officieel High Speed Quality Inspection of Potatoes of kortweg: Hiquip. De kern van Hiquip is een opgevoerde pc, die camerabeelden van aardappels kan beoordelen. De computer herkent rotte aardappels, maar ook exemplaren met uitlopers. Dankzij een ingenieuze camera-opstelling kan de computer de hele aardappel beoordelen. De aardappels bewegen over een band, waar ten hoogte van de camera een opening zit. Onder de opening hangen twee spiegels. Daardoor ziet de camera de boven- en de onderkant van de aardappels.

E?n camera kan tegelijkertijd drie loopbanden in het oog houden. Daardoor - en door de geavanceerde software - kan het systeem tien ton aardappels per uur sorteren.

Het project werd mogelijk gemaakt door een subsidie van LNV. | W.K.