Nieuws - 30 oktober 2008

APPLAUSMETER ZWIJGT BIJ PVV-KAMERLID

Politici, experts en studenten troffen elkaar maandag 27 oktober tijdens het Europadadebat Yourope in Forum in Wageningen. Ze discussieerden over de rol die het Europees Parlement kan spelen bij het oplossen van klimaat- en voedselproblemen.

Symbolen van de Europese Unie sierden collegezaal C222 en vier gigantische camera’s namen elke beweging op vanuit verschillende invalshoeken. In de zaal ¬zaten behalve veel studenten vertegenwoordigers van onder andere D66, CDA, VVD en Greenpeace. Hoofdrollen waren er voor Europarlementariër van het CDA ¬Cornelis Visser en Tweede Kamerlid van de PVV Barry Madlener. Zij kregen steeds één minuut om op een stelling te reageren. Dit resulteerde in een spannend strijdtoneel dat iets weg had van een rap battle zonder rijm.
Visser ‘rapte’ dat het klimaat verandert door de mens en een oplossing alleen mogelijk is als alle 27 lidstaten van de EU samenwerken. Madlener noemde klimaatverandering door de mens ‘een geloof’. Er is volgens hem geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. Verder was hij van mening dat landen zelf oplossingen kunnen bedenken voor klimaat- en voedselproblemen. ‘Daar heb je geen EU voor nodig.’ De applausmeter had weinig goeds over voor Madlener en riep Visser uit tot winnaar. Weinig verrassend. In Wageningen.
Het publiek kreeg daarna de kans om met rode en groene kaarten te reageren op verschillende stellingen. Bij ‘als we allemaal stoppen met het eten van vlees, lossen we zowel het klimaat als het voedselprobleem op’, schoten de rode kaarten massaal de lucht in. Rolf Schipper van Greenpeace was een van de weinigen die met een groene kaart te kennen gaf dat hij de stelling steunde. ‘De productie van vlees heeft een veel grotere impact op het klimaat en op voedselprijzen dan de productie van groenten. Het is echter niet realistisch dat iedereen zal stoppen met vlees eten. Maar als iedereen zijn of haar vleesconsumptie wat zou minderen, zou dit al een groot verschil kunnen maken.’
Iemand uit de zaal merkte op: ‘Als je nou ‘van vlees’ weghaalt uit die stelling, los je het klimaat en voedselprobleem gegarandeerd op!’
Het Europadebat werd afgesloten met een borrel. Visser en Madlener maakten hier gelegenheid van om verder te debatteren. Niet onder het genot van een drankje, maar van een camera.