Wetenschap - 25 april 2002

ANWB: recreatiedruk in Nederland kan gaan afnemen

ANWB: recreatiedruk in Nederland kan gaan afnemen

ANWB directeur Guido van Woerkom kan zich goed voorstellen dat de recreatie in eigen land de komende vijftig jaar gaat afnemen. Mensen brengen steeds meer vrije tijd door achter de internet-pc en als ze eropuit gaan, kiezen ze steeds vaker voor verre bestemmingen, zei Van Woerkom op de themabijeenkomst Ruimte voor Groen tijdens de Wageningse Kennisdagen.

"Deze generatie is vertrouwd met ICT en brengt nu al veel tijd door achter de computer", zei Van Woerkom. Internet kan volgens hem dienen om de behoefte aan spanning en sensatie te bevredigen. Hij denkt ook aan technologie?n zoals projectiekoepels waarmee allerlei belevenissen kunnen worden gesimuleerd. "Je ziet nu al dat de jeugd zich vermaakt in chatboxen in plaats van op hangplekken in de stad. De virtuele werkelijkheid wordt de nieuwe werkelijkheid."

Van Woerkom denkt ook dat recreatie in eigen land, zoals bezoeken aan pretparken en natuurgebieden, zou kunnen afnemen doordat vakanties naar het buitenland steeds goedkoper worden. "Vliegtickets worden steeds goedkoper, en de vliegtuigindustrie denkt erover om vliegtuigen te ontwikkelen die buiten de atmosfeer vliegen. Als het zo doorgaat, zullen landen als Nieuw-Zeeland en Australi? in aanmerking gaan komen als bestemming voor korte vakanties."

Of de recreatiedruk in Nederland daadwerkelijk gaat afnemen in de komende vijftig jaar, is moeilijk te voorspellen, meent Van Woerkom. Want er zijn ook ontwikkelingen die hiertegen ingaan. Een van die ontwikkelingen is de mogelijk toenemende stroom van buitenlandse toeristen. De recreatie- en toerismesector kan vooral gaan uitkijken naar de instroom van Aziatische toeristen, meent Van Woerkom. Want de bevolking in het Verre Oosten groeit sterk. "Het zou me niets verbazen als rond 2030 de stroom Aziatische toeristen naar Nederland spectaculair toeneemt." | H.B.