Nieuws - 2 april 2009

ANTICLIMAX

nieuws_3137.jpg
Hij riep mijn moeder als mijn luier vol gepoept was. Hij leerde mij fietsen, met mes en vork eten en hard wegrennen als ik een slecht rapport had. Als kind had ik altijd een mengeling van respect en angst voor hem. Hij was de grootste, stoerste en sterkste man ter wereld, en hij had altijd een grotere piemel dan ik.
Nu ben ik 21, en het beeld van mijn vader is inmiddels wat bijgesteld. Steeds meer besef ik dat mijn piemel nu groter is dan de zijne, dat ik bijna net zo groot ben als hij en minstens net zo sterk.
Een paar dagen terug werd in Venlo een halve marathon georganiseerd, waarbij het de bedoeling is dat je 21 kilometer hardloopt door Venlo. Vandaar de geniale naam van het evenement: de Venloop. De tijd was rijp! Dit was het moment waar iedere zoon ooit mee te maken krijgt, het was tijd om mijn vader te overtreffen.
Nog vijftien seconden tot het startschot. Ik keek hem aan en hij mij. Hij wist waar deze strijd om ging. Ik zag in zijn ogen dat hij zich net als ik wou bewijzen. Hij wou laten zien dat hij nog steeds het sterke en stoere alfamannetje was.
Het schot klonk en hij schoot er meteen als een speer vandoor. Ik bleef rustig. Mijn tactiek was dat ik hem de eerste tien kilometer zou gebruiken als windscherm, en hem dan achter me zou laten. Het plan werkte uitstekend, tot ik op ongeveer zestien kilometer last van mijn knieën kreeg. Ik kon nu onmogelijk stoppen, ik moest winnen, het moest!
Ik ging door als een kwijlende, hondsdolle hond, met alleen nog maar de finish in gedachten. Nog één kilometer! Ik gaf alles wat ik had en begon te versnellen. Een irritante toeschouwer riep ‘die haalt de finish niet’, waardoor ik nog krankzinniger werd en nog harder ging rennen.
Ik was er! Ik, Christoph Janzing, het nieuwe alfamannetje, had eindelijk mijn vader overtroffen!
Mijn glorietijd duurde echter kort. De volgende dag kon ik nauwelijks meer lopen en piepten en kraakten mijn knieën als een houten spookhuisdeur. Ik besefte dat ik niet alleen mijn vader had overtroffen, maar zelfs de lichamelijke gesteldheid van mijn opa had geëvenaard.