Organisatie - 26 januari 2016

AMS start met online onderwijs

tekst:
Koen Guiking

Het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS) verzorgt vanaf vandaag onderwijs. Afstandsonderwijs, wel te verstaan.

AMS MOOC sustainable urban development

Wageningen University en TU Delft, founding fathers van AMS, lanceerden vandaag hun eerste gezamenlijke massive open online course (MOOC). Voor de masteropleiding Metropolitan research, engineering and design ontwikkelen de twee universiteiten op dit moment vakken. Deze MOOC 'Sustainable urban development' is één van de vakken die studenten straks - als de accreditatie bijtijds rondkomt vanaf september 2017 - moeten volgen als onderdeel van die opleiding.

AMS ('de derde universiteit van Amsterdam'), waar naast Delft en Wageningen ook MIT uit Boston en kennisinstituut TNO zijn aangesloten, is in 2013 opgericht. Niet enkel om onderwijs te verzorgen, maar met name om samen met maatschappelijke en commerciële partijen te zoeken naar innovatieve oplossingen voor milieu- en leefbaarheidsproblemen in grote steden. Dat varieert van logistieke oplossingen voor verkeersstromen en de aan- en afvoer van water, voedsel en energie tot het meten en verbeteren van de luchtkwaliteit. De eerste AMS-projecten startten in september 2014. Eind 2015 werden nog acht projecten goedgekeurd.

Wereldwijd groeit het inwonertal van metropolen hard. Zoals er migratiestromen zijn van minder ontwikkelde staten naar rijke landen, zo trekken mensen binnen landen massaal van het platteland naar de stad. De helft van de wereldbevolking woont nu op 3 procent van het aardoppervlak. Naar verwachting woont in 2030 70 procent van de (nog grotere) wereldbevolking in steden.