Student - 11 december 2008

ALS STUDENTENSTAD STAAT WAGENINGEN ÓNDERAAN

Dat Wageningen Universiteit weer nummer één is in de Keuzegids Hoger Onderwijs is bekend, maar hoe scoort Wageningen als studentenstad? Het is maar net welke cijfers je neemt. Volgens het Hoger Onderwijs Persbureau (HOP) is Amsterdam de beste en Wageningen de slechtste universiteitsstad. Volgens het universiteitsblad van de Universiteit Twente zijn Enschede, Wageningen en Groningen de beste universiteitssteden.

Bij het HOP dankt Amsterdam haar topklassering aan het rijke uitgaansleven en de culturele voorzieningen in de hoofdstad. Amsterdam krijgt als enige een 8 of hoger voor de drie rubrieken horeca, cultuur en verenigingen. Tweede is Groningen, derde is Utrecht. Wageningen bungelt bij de universiteitssteden onderaan met een 7,4. Vooral het culturele aanbod in Wageningen wordt laag gewaardeerd door de studenten, dat krijgt een 6,6. Dat is bijna een procentpunt lager dan het landelijk gemiddelde. Het horeca-aanbod krijgt een 7,4, maar de studentenverenigingen een 8,2, wat weer hoger is dan het landelijk gemiddelde.
Het HOP laat echter de waardering voor de sportvoorzieningen en het kameraanbod achterwege in haar ranglijstje van studentensteden. Als we die meetellen, knalt Wageningen omhoog in de ranglijst. Het sportaanbod op de Bongerd is onovertroffen: dat wordt gewaardeerd met een 9,9. En wat betreft de huisvesting – beschikbaarheid, kwaliteit en betaalbaarheid van kamers – zit Wageningen fors boven het landelijk gemiddelde en scoort alleen Enschede beter. Als je die cijfers in de ranglijst verwerkt, krijgt Wageningen een 8,5 als studentenstad, even hoog als Groningen en Enschede. De studentenstad Amsterdam is dan meerdere plaatsen gezakt, want daar betaal je – als je überhaupt een kamer vindt – gemiddeld 453 euro voor een kamer, tegen 236 euro in Wageningen.