Student - 12 februari 2009

ALLEEN BIER ONTBREEKT IN ONDERNEMERSSPEL

Hbo’ers moeten leren ondernemen. Afgelopen woensdag speelden tweedejaarsstudenten van VHL Wageningen daarom de XLX entrepreneursgame. Zes reünisten van studentenvereniging Nji Sri hielpen hen met praktische tips door het spel heen. Die hadden zelf ondertussen de grootste lol. ‘Alleen het bier ontbreekt nog’, roept de eigenaar van een boomkwekerij in Macedonië.

Gespannen kijkt groep 1 naar het scorebord. ‘Ik vind ons echt wel het beste’, zegt Barbara Schierbeek, student Equine, Leisure and Sports. Haar groep is net fictief een soort makelaardij voor paarden gestart. Met dat bedrijf gaan ze de strijd aan met andere projectgroepen. In vier rondes schrijven ze telkens een deel van het ondernemingsplan, daarbij ondersteund door een oud-student met een eigen onderneming.
Punten scoren kan door snel de juiste beslissing te nemen, dus tijd voor een interview hebben de dames even niet. Pas als de tijd is stopgezet en ze wachten op een andere expert die hen gaat beoordelen, beginnen ze te praten. ‘Veel mensen die voor het eerst een paard willen kopen weten niet hoe ze dat moeten aanpakken. Wij gaan hen daarbij begeleiden’ legt student Maxine Heijtel uit. ‘Wij zijn de bemiddeling tussen paard en ruiter. In ruil daarvoor krijgen we een percentage van de verkoopprijs’.
De reünisten zien wel brood in dat soort ideeën. Ralf Köhne, ooit student Tropische landbouw en nu boomkweker in Macedonië, vindt de ruimdenkendheid van studenten geweldig. ‘Dat is precies wat een ondernemer nodig heeft. Het zijn ruwe diamantjes, ze moeten nog geslepen worden’, laat hij in zijn Duitse accent weten.
Reünist Melcher de Wit heeft tot nu toe twee ideeën gezien die hij levensvatbaar vindt: de paardenmakelaardij en een plan om weekenden te organiseren voor ruiters die de psyche van hun paard willen leren kennen. ‘Een plan moet concreet zijn, met vage ideeën kan ik niets’, zegt de vertegenwoordiger van zaadveredelaars aan.
Studenten Livestock Management, opererend als groep 4, zijn nog niet zo zeker van hun onderneming. Zij willen tegen betaling boeren adviseren over diervoeding, maar dat advies wordt in de markt al gratis gegeven door producenten van diervoeders. ‘Ik denk dat wij een heel waterig fundament hebben’, mompelt Patrick Ketels. Desondanks is hij enthousiast over de speldag. ‘Over acht weken moeten we een compleet businessplan af hebben, vandaag krijgen we een beeld van de kansen en valkuilen.’ Ook Maxine van groep 1 is dolblij met de hulp van de door studentenvereniging Nji-Sri geregelde reünisten. ‘Ze zitten al heel lang in het vak en weten echt alles. Zelfs wat de onvoorziene kosten zullen zijn.’
Na enige discussie onder de reünisten – ‘jij beoordeelt alsof je op de stoel van ABN-Amro in crisistijd zit’ – gaat groep 1 als winnaar naar huis. ‘Zo en nu gaan we samen bier drinken’, fluistert expert Köhne naar zijn oud-studiegenoten.