Nieuws - 22 augustus 2017

AID-maaltijden: hoe belangrijk zijn ze?

Met een enorme diversiteit aan studenten vanuit de gehele wereld kun je ervan op aan dat dieetwensen zullen verschillen. Sommige deelnemers hadden uitgesproken meningen over het eten dat tijdens de AID werd geserveerd. De grootte van de porties, de tijden waarop gegeten werd en de specifieke dieeteisen waren de voornaamste discussieonderwerpen.

De porties bij de cafetaria waren te klein volgens sommige studenten. Gelukkig was er nog wat te snacken, zoals tradionele Hollandse poffertjes. ©Sven Menschel

Te weinig en te vroeg
‘We hebben elke dag bij de cafetaria gegeten. Dat was telkens al om half zes, en de porties waren erg klein’, zegt Sinan Serhadli, die zou willen dat zijn groep niet naar huis hoefde te gaan om later op de avond nog een tweede maaltijd te moeten eten. Soortgelijke geluiden kwamen uit andere groepen, die het gevoel hadden dat het eten bij verschillende studentenverenigingen beter was dan wat op de campus werd geserveerd. Sommige studenten hadden zelfs problemen met specifieke dieeteisen, zoals tekorten aan halal- en veganistische maaltijden. Enkele groepen wezen erop dat hoewel er voldoende rijst, brood en aardappelen waren, de hoeveelheden vlees, groenten en saus als ondermaats voelden.

Eten is niet het belangrijkste
Voor Tobia de Scisciolo is het eten geen cruciaal onderdeel van de AID-ervaring. Hij vindt dat je geen luxe diners moet verwachten wanneer het eten op zo’n schaal wordt bereid. Zijn groep brengt simpelweg wat extra dipsausjes en komkommers om de maaltijd aan te vullen. ‘Het is erg makkelijk om te klagen, maar een stuk moeilijker om voor zovelen te koken’, meent hij.

Andere deelnemers denken er net zo over. Zij gaan dan gewoon ergens anders eten met hun groep, of koken zelf iets als ze niet tevreden zijn met wat ze krijgen. ‘Het draait om het samen zijn en de gezelligheid, niet om fouten aan te wijzen in de kleine dingen’, zegt groep 195, terwijl ze op een grasveld van hun brunch genieten in de ochtendzon.

AID-bestuur
Het AID-bestuur heeft op deze opmerkingen gereageerd met de melding dat ze erg hard werken om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt. Het is per slot van rekening al flink wat werk om 2900 mensen te voeden.

‘Er zijn tijdens elk diner twee rondes en we moeten ervoor zorgen dat er voor beide rondes genoeg is. Soms is het lastig inschatten wat een goede portie is, maar we doen ons best’, zegt Sanne Knoppers, secretaris van het bestuur.