Nieuws - 24 augustus 2005

A&F niet in zee met Nizo

De geplande overname van een deel van het instituut A&F door het Edese onderzoeksinstituut Nizo, is van de baan. Officieel staat het plan 'in de ijskast', maar insiders zeggen dat het definitief van tafel is.

De medewerkers van het betrokken onderdeel, een deel van de business unit Food Quality, was fel gekant tegen het plan omdat het geen garanties bevatte voor het personeel. Nadat investeerder ir Jan Hak had laten weten een tegenbod te willen uitbrengen op het onderdeel, heeft de raad van bestuur van Wageningen UR besloten de deal met het Nizo af te blazen.
Wageningen UR is nu, volgens dr Kees de Gooijer, de algemeen directeur van A&F, in gesprek met Hak en andere betrokkenen om een nieuw plan voor Food Quality op te stellen. Hij denkt binnen enkele weken een conceptplan klaar te hebben.
De ondernemingsraad van A&F is tevreden over de ontwikkelingen. Voorzitter dr Arie van der Bent: 'Wij zijn blij dat de feitelijke betrokkenen, het personeel en onze eigen directie, nu weer aan tafel zitten.' Hak, voormalig conservenfabrikant, is voorzitter van de branchevereniging voor bedrijven die apparatuur maken voor de voedingsindustrie. Van der Bent: 'We hebben nu ook het gevoel dat er commitment is bij het bedrijfsleven. Het is afwachten of zich dat ook vertaalt in geld, maar het is hoopgevend.' / KV