Student - 26 februari 2009

ACTIEF MET DE VOETEN OP TAFEL

Wie bij de studentenraad denkt aan zakelijke studenten, type jasje-dasje-mantelpakje, heeft het mis. De Progressieve Studenten Fractie PSF huist dan wel in een villa met uitzicht op het deftige Emmapark, binnen is het gewoon een studentenkantoor compleet met rondslingerende papieren, wijnflessen en wc-reiniger. Vier leden vergaderen er, met de afgetrapte sneakers ontspannen op tafel.

De promotiecommissie van de studentenraad vergadert in het pand van de PSF aan de Niemeijerstraat. Van links naar rechts: Li Fucheng, Harriët Tienstra, Jelmer Hooghiemstra en Olga Alejandra.
Het oogt allemaal heel relaxed, bijna nonchalant. Toch is het onderwerp van gesprek – bekendheid geven aan het werk van de studentenraad – van groot belang. Want aan het eind van dit collegejaar stappen alle twaalf leden op. Niks bijzonders, dat gebeurt elk jaar. Maar het betekent wel dat er voor die tijd een verse ploeg van twaalf nieuwe studenten klaar moet staan. Daarom zijn er verkiezingen gepland van 25 mei tot 1 juni. Die gaan alleen door als er meer dan twaalf kandidaten zijn, en die kandidaten moeten dus nu gevonden worden. Geïnteresseerde studenten kunnen zich tot 17 april melden bij één van de twee partijen in de raad: VeSte of de PSF.
Een bezoekje aan de kantoren van beide partijen maakt al veel duidelijk over hun standpunten. De muren van PSF ademen vooral Actie. Actie tegen niet onafhankelijke berichtgeving in Resource, ‘aksie’ tegen oliemaatschappij Shell en de apartheid in Zuid-Afrika. En bezoekers krijgen hier een versgezet kopje kruidenthee.
Bij VeSte aan de Lawickse Allee is actief studentenleven het belangrijkste thema. En zo’n actief leven gaat natuurlijk gepaard met veel koffie, bier en borrels. VeSte-voorzitter Anne Reijbroek houdt dan ook vooral contact met haar achterban – studenten die actief zijn buiten hun studie – door veel borrels van studie-en studentenverenigingen te bezoeken.
Ondanks de verschillen tussen de partijen lukt het altijd om tot een gezamenlijk standpunt te komen. Ongeveer eens per maand is er formeel overleg met de raad van bestuur. Voor sommige onderwerpen heeft rector Martin Kropff de goedkeuring van de studentenraad nodig. Als de raad het er niet mee eens is, gebeurt het niet. Zo heeft de studentenraad een jurist in de arm genomen toen de universiteit zomaar de subsidie voor de mensa’s stopte. De studenten waren daarover niet van tevoren geraadpleegd en dan moet je niet aarzelen om zulke stappen te nemen, vinden ze.
Studentenraadslid zijn is een fulltime baan. Je krijgt er een jaar vrijstelling voor en de universiteit keert een kleine onkostenvergoeding uit. ‘Je wordt serieus betrokken bij grote dingen, zoals een nieuw onderwijsgebouw. En tegelijkertijd zijn er veel luchtige activiteiten, zoals debatten of promotiefeesten. Die combinatie is het mooie van de studentenraad’, vindt Anne.
PSF-voorzitter Harriët Tienstra vindt het leuk om actief te zijn. ‘Studeren is vooral luisteren, stilzitten. Hier kun je niet passief zijn. Je moet aan het werk, de telefoon oppakken en zelf je eigen mogelijkheden creëren. En het leuke is dat je veel mensen van verschillende culturen ontmoet. Dat maakt de studentenraad voor mij heel interessant.’
De studentenraad is inderdaad erg internationaal. De voertaal is Engels en er zijn leden uit onder andere China, Rusland, Colombia en Costa Rica. Internationalisering is een belangrijk onderwerp voor de raad. Daar bestaat dan ook een speciale commissie voor. Li Fucheng uit China, tweedejaars masterstudent Food Quality Management, vindt dat er nog wel het een en ander te verbeteren valt op dat gebied. ‘Wageningen staat heel hoog aangeschreven in het buitenland. Maar als je hier komt als internationale student valt het een beetje tegen. Er is heel weinig informatie in het Engels. En als het er wel is, is het niet duidelijk waar je het kunt vinden. Ik vind Wageningen eigenlijk geen internationale universiteit.’