Organisatie - 27 november 2008

‘ACHT DODE VOGELS BIJ FORUM IS TOPJE VAN DE IJSBERG’

Vogels vliegen zich massaal te pletter tegen de glinsterende ramen van onderwijsgebouw Forum. Twee bezorgde studenten Bos- en natuurbeheer meldden vorige week in Resource de vondst van acht slachtoffers in korte tijd. Slechts een topje van de ijsberg, volgens vogeldeskundige ir. Henk Sierdsema van Alterra.

‘Een meesje meer of minder, tja, daar moeten we misschien niet van wakker liggen. Maar het moeten er veel meer zijn dan de studenten hebben gevonden’, zegt ornitholoog ir. Henk Sierdsema, die zowel werkzaam is bij Alterra als bij het vogelonderzoeksbureau Sovon. ‘Wageningen ligt net op de zuidwestpunt van de Veluwse bossen waar vogels overheen trekken en kent daardoor een hoge concentratie trekkende vogels.’ Sierdsema schat dat het werkelijke aantal vogels dat tegen Forum aanvliegt dan ook ‘zeker tien en misschien wel honderd keer zo groot’ is. Alleen vinden we die niet terug, want het merendeel is volgens hem een gemakkelijke snack voor katten en andere roofdieren.
‘Jammer genoeg is het mode om steeds grotere oppervlakten spiegelend glas te plaatsen’, zegt Sierdsema. ‘Over het effect op vogels wordt nog nauwelijks nagedacht.’ Hoe groot het probleem is, blijkt uit een Amerikaanse studie naar doodsoorzaken onder vogels. ‘In de Verenigde Staten vliegen jaarlijks één miljard vogels zich dood tegen een ruit.’
Het probleem is dat vogels het glas zelf en de ruimte daarachter simpelweg niet zien. Wel zien ze de reflectie van bomen, water en lucht. De Vogelbescherming verkoopt de bekende vogelstickers om de sluipmoordenaars aan te kondigen. ‘Maar die moeten maximaal dertig tot vijftig centimeter uit elkaar staan. Dan zijn er voor een gebouw als het Forum nogal wat nodig’, zegt Sierdsema. Bovendien is de werking twijfelachtig. ‘Naarmate vogels gewend zijn om door nauwe openingen te vliegen, hebben stickers minder effect. Sperwers bijvoorbeeld kunnen door hele kleine gaatjes vliegen en zullen tussen de stickers door proberen te vliegen.’
De oplossing kan beter gezocht worden in beweging, zoals wapperende stroken aluminiumfolie. ‘Of ondoorzichtige folie die ook wordt gebruikt voor van die grote reclamebeelden op gebouwen’, zegt Sierdsema. ‘Dat is zo ontwikkeld dat de mensen die binnen zitten door het folie heen kunnen kijken.’
Een andere optie is nog speciaal glas waarvan vogels de structuur zien naarmate ze dichterbij komen. Maar daar hangt een flink prijskaartje aan. Het Swarthmore College in Pennsylvania heeft als test meer dan zeventig miljoen dollar geïnvesteerd in de ramen van een onderzoekscentrum. Wel met succes. Het gebouw dat bekend stond als ‘vogelslachthuis’ heeft na de investering een aantal jaren terug, nog maar een handvol slachtoffers gemaakt.