Nieuws - 14 maart 2011

9?r3&w9i#0gr!

Mijn haat tegen de ov-chipkaart zit diep. Dankzij de kaart draag ik uit principe geen roze kleding en met elke gekraakte beveiligingslaag leef ik sterker op. Zo sterk dat ik voor mijn levensgeluk goeddeels afhankelijk ben geworden van de negatieve berichtgeving over Trans Link Systems.

26-Stijn-5993.jpg
Als dagelijks reiziger tussen Arnhem en Wageningen ben ik er van overtuigd: niet massa-immigratie, maar chipkaartfascinatie is ons grootste maatschappelijke probleem. Laat ik een opsomming maken:
1. Kranten staan vol over die enkele islamiet die vrouwen geen hand geeft. Ov-chipkaartlezers maken het echter veel bonter. Als ik geluk heb komt er een onvriendelijk 'IN OK' uit, maar met een beetje pech zie ik 'lijn niet gevonden' of iets als een arrogant '9?r3&w9i#0gr!'. Dit is op zichzelf natuurlijk al beschamend, maar inmiddels ben ik erachter dat het apparaat onderscheid maakt. Waarom moet ik het doen met 'IN OK' en krijgen veel andere reizigers 'Goede dag' te lezen?
2. Dankzij de ov-chipkaart is ook mijn contact met buschauffeurs achteruit gehold. En dan bedoel ik niet het wederzijdse chagrijn over niet werkende apparaten. Nee, soms is het apparaat op zo'n onmogelijke plek geïnstalleerd, dat ik zo ongeveer met mijn rug naar de chauffeur moet inchecken. Laatst vroeg ik een chauffeur of veel reizigers humeurig waren door de regen. 'Ben je gek', zegt ie, 'reizigers zeggen überhaupt niets'. Rara, waarom zou ons land toch zo verkillen?
3. En dan het maatschappelijke probleem dat de gewone hardwerkende burger altijd de dupe is, nou als er één systeem verantwoordelijk is voor veel duperingen... Vorige week kon ik door één of andere technische tekortkoming van mijn vervoerder niet uitchecken. 'Alsjeblieft, hier heb je een formulier om aan te tonen dat het niet aan jou lag. Let wel; we behandelen alleen volledig ingevulde formulieren en vergeet ook niet om een postzegel te plakken.' 'Belachelijk', vind ik, maar mijn medestudenten zeggen dat ik een geluksvogel ben omdat mijn eigen kaartje nog nooit defect geraakt is.
4. Maar, Neerlands grootste maatschappelijke probleem blijft toch de struisvogelpolitiek van Trans Link Systems. 'Goh er is een beveiligingsprobleem, laten we het systeem ook als betaalmiddel invoeren.' 'Nee hoor, uw privacy is geheel gewaarborgd met een anonieme kaart, frauderen heeft echter geen zin, want wij weten precies wie die anonieme reizigers zijn.'
Prima dat illegale reizigers worden aangepakt, maar waarom blijft de grootste misdadiger vrij opereren?