Nieuws - 14 juni 2018

8 miljoen voor nieuw project in Ethiopië

tekst:
Albert Sikkema

WUR gaat een nieuw programma coördineren om de landbouw in kwetsbare regio’s in Ethiopië te versterken. Dit programma, Realise, krijgt een budget van 8 miljoen euro voor 4 jaar.

De Nederlandse overheid wil dat WUR in meer regio’s in Ethiopië de landbouw gaat versterken © Albert Sikkema

Het Wageningen Centre for Development Innovation (CDI) leidt, samen met Wageningen Environmental Research, momenteel al diverse programma’s in zogenaamde voedsel-zekere regio’s in Ethiopië. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken is te spreken over deze programma’s en wil dat WUR ook in voedsel-onzekere regio’s de landbouw versterkt met beter zaaizaad en betere productieomstandigheden.

De afgelopen jaren was Buitenlandse Zaken medefinancier van het internationale Productive Safety Net Programme in kwetsbare Ethiopische regio’s. Huishoudens met onvoldoende voedsel en inkomsten krijgen, in ruil voor werk, geld uit dit programma. Het ministerie wil zijn deelname aan dat programma echter over een andere boeg gooien en daar komt het nieuwe programma Realise om de hoek kijken. WUR moet in dat programma met landbouwkennis de bestaanszekerheid van arme boeren verbeteren.

Verder wil de Nederlandse overheid dat Wageningen een grotere rol gaat spelen in het landbouwbeleid in Ethiopië. De WUR-programma’s moeten meer gaan samenwerken met de Agricultural Transformation Agency (ATA), een Ethiopisch overheidsorgaan naast het landbouwministerie dat in het leven is geroepen om systeemproblemen in de voedselvoorziening op te lossen. Nederland is donor van ATA, net als de Gates Foundation en Denemarken. De praktijkkennis van WUR is geworteld in vijf Ethiopische regio’s, maar moet ook het nationale voedselbeleid van Ethiopië versterken, zegt Jan Willem Nibbering, verantwoordelijk voor voedselzekerheid bij de Nederlandse ambassade in Addis Abeba.

WUR runt momenteel onder meer het Integrated Seed Sector Development (ISSD) programma in Ethiopië, bedoeld om de zaaizaadsector in het land te verbeteren, en het project Cascape, dat best practices identificeert voor boeren om productie en inkomsten te verhogen.

Lees meer: