Nieuws - 15 april 2015

700 Handtekeningen voor cao DLO

tekst:
Rob Ramaker

Ruim 700 medewerkers hebben een oproep ondertekend voor een betere cao voor DLO-medewerkers. De vakbonden overhandigen morgenochtend de handtekeningen aan bestuurslid Tijs Breukink.

De bonden deelden begin februari briefkaarten uit op locaties met veel DLO-medewerkers. Uiteindelijk werden ruim 700 ondertekende kaarten ingestuurd, op circa 3000 DLO-werknemers. Het stemt Rob van Baalen, hoofdonderhandelaar namens FNV Overheid, tevreden. ‘Dat is bijna een kwart van de medewerkers.’ Overigens mochten ook WU-medewerkers een kaart insturen als ‘sympathisant’.

Van Baalen hoopt dat Wageningen UR nu met nieuwe toezeggingen terugkomt aan de onderhandelingstafel. In december liepen onderhandelingen stuk omdat de bonden geen genoegen namen met 1,9 procent salarisverhoging. Van Baalen meent dat DLO, ondanks het wegvallen van enkele financieringsbronnen, meer financiële speelruimte heeft. Hij verwijst hierbij naar de verlaging van de pensioenpremies met 0,8 procent.

Het ophalen van handtekeningen was de eerste vakbondsactie sinds de cao-onderhandelingen stuk liepen. Van Baalen zegt verdere acties of zelfs juridische stappen niet uit te sluiten, maar bekijkt dit ‘stap voor stap’. ‘Ik wil eerst weten wat Tijs Breukink zegt.’