Nieuws - 4 maart 2010

4 jaar Aalt = 8 jaar JéPé

Nog vier jaar Aalt Dijkhuizen. Nog vier jaar dat giga-salaris. Nog vier jaar een bonus. Een benoeming zonder verkiezingen. We hebben het maar te slikken. De politiek is democratischer. Onze kans om ook aan de top de kosten terug te dringen, is zomaar onder de groene zoden geschoffeld.

Boersma_in_kleur.JPG
Ongetwijfeld heeft onze topbestuurder in de afgelopen jaren hard gewerkt. De universiteit draait goed. Petje af. Er zijn noodzakelijke bezuinigingen doorgevoerd en dat levert een financieel gezonde organisatie op. Maar er zijn ook nog problemen. Bij DLO bijvoorbeeld. En helemaal bij VHL waar veertig arbeidsplaatsen geschrapt worden. Het is dus de vraag of het gevoel van Margreeth de Boer 'We zijn zeer verheugd dat we Aalt Dijkhuizen voor een derde termijn kunnen benoemen', ook op de werkvloer wordt gedragen.
Iedereen peest hard voor zijn salaris. Er worden aan de lopende band creatieve oplossingen bedacht om met minder geld meer uitmuntende resultaten te behalen. Er wordt nog beter gecommuniceerd. Eventuele kritiek wordt netjes opgepakt. Iedereen doet zijn best. Maar het woord 'bezuinigingen' suist nog steeds door de wandelgangen. En de werkdruk jaagt daar nog eens flink achteraan. We accepteren het allemaal.
Nu krijgen we het nieuws dat we nog vier jaar een bestuursvoorzitter houden die elk jaar tonnen krijgt. Daarvan kunnen we twee Jan-Peters aanstellen. 'Het vaste salaris is acht jaar geleden in een arbeidscontract vastgelegd', wordt als excuus aangedragen. So what? In acht jaar tijd kunnen dingen veranderen. In die acht jaar zijn onze budgetten toch ook gedaald? En flink ook. Wij moeten bezuinigen. Waarom dan niet aan de top?
Aalt lacht in zijn vuistje. Als slimme topman zag hij die bezuinigingsbui vast en zeker al hangen. Die is nu zomaar overgedreven. Zonder al te veel schade op te leveren. Een beetje bonus inleveren, ook nog verspreid over vier jaar. Ja, daar zou ik ook mee akkoord gaan.
Er is slechts één lichtpuntje: het kabinet is gevallen. Jan-Peter is mogelijk beschikbaar. Die man is een koopje vergeleken met Aalt.