Nieuws - 18 maart 2010

3.141592653589793ETC.

Maandag 14 maart was het Pi-dag. Tijd voor een Pilish, een gedicht waarbij de woorden het aantal letters hebben van het getal pi. Let op: Wat ’n grap, ’n nooit herhalend of eindig geval, een grote tijdsloze catalogus, diverse sequentie, som en ook getallen… Etcetera. Probeer het zelf maar eens en stuur hem naar de redactie.

Integratie
Surinaamse en Antilliaanse vrouwen leven om te eten. Nederlandse vrouwen eten om te leven. Dat schrijft het LEI in een studie naar obesitas onder Suri's. Dik zijn uit overtuiging dus; dik zijn als levenskunst. Maar donkere wolken pakken zich samen boven de dikke Suri's: hun mannen integreren. Slank is steeds meer in trek.
Verwend
Octopussen kunnen televisie kijken. Jarenlang dachten we dat ze dat niet konden. Tot Australische onderzoekers van de Macquarie University het probeerden met HDTV. En dat werkt dus; de beesten reageren enthousiast op beelden van prooi. Analoge tv is kennelijk te traag voor het verwende octopusoog. Iedereen heeft recht op HDTV. Liefst met Eredivisie Live.
Winnaar
Als je iets goeds doet voor mensen om je heen, worden zij liever voor jou en voor anderen. Dat concluderen twee Amerikaanse wetenschappers in PNAS. Tijdens een spel konden proefpersonen geld inzetten voor zichzelf of voor een gezamenlijk doel. Gulle spellers zetten anderen aan tot altruïsme in de volgende rondes. Dus bij je volgende potje Bonanza: eerste ronde gul zijn. Daarna de vruchten plukken.
Verwend nest
Kinderen die te beschermd zijn opgevoed, kunnen geremd worden in hun hersenontwikkeling. Japanse onderzoekers ondervroegen vijftig mensen naar de opvoedstijl van hun ouders. Verwaarloosde en overbeschermde kinderen bleken minder grijze hersenmassa te hebben dan 'normale' kinderen. Dus: laat ze lekker op straat spelen en in bomen klimmen. Als ze vallen, wel een kusje erop.
Straatzuigers
Irritante straatverkopers, ontwijk ze. Anders zuigen ze je mentale batterij leeg tot je geen verweer meer hebt. Dat stelt Loes Janssen, die promoveert op straatverkopers. Verkopers maken je murw door je te bestoken met een reeks korte vragen. Daardoor word je moe, en zeg je sneller ja. Kijk ze niet in de ogen en loop snel door. Hard blaffen helpt ook.