Nieuws - 13 januari 2015

29 Duizend handtekeningen tegen leenstelsel

tekst:
Hoger Onderwijs Persbureau

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) heeft 29 duizend handtekeningen opgehaald tegen het 'studievoorschot'. Ze onverhandigden hun petitie vanmiddag aan CDA-senator Greetje de Vries-Leggedoor.

Foto: LSVB

Volgende week dinsdag stemt de Eerste Kamer over het ‘wetsvoorstel studievoorschot’ van minister Bussemaker van Onderwijs. Het CDA heeft hierbij om een hoofdelijke stemming gevraagd.

 ‘De LSVb is woedend dat GroenLinks en D66 met het kabinet samenspannen om de basisbeurs af te schaffen’, schrijft de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) in de petitie. De plannen hebben volgens de ondertekenaars ‘desastreuze gevolgen voor de student, het hoger onderwijs en de maatschappij’.

Als het wetsvoorstel van minister Bussemaker wordt aangenomen, verdwijnt in september de basisbeurs voor nieuwe studenten. Ook krijgen universitaire bachelorstudenten geen basisbeurs meer als ze aan hun vierde jaar beginnen.

Het wetsvoorstel van minister Bussemaker schaft de basisbeurs af, wat studeren duizenden euro’s duurder maakt. Met deze bezuiniging wil de coalitie geld vrijmaken voor extra onderwijsuitgaven. Oud-studenten krijgen twintig jaar langer de tijd om hun schuld af te lossen.