Nieuws - 30 december 2016

2017 wordt mijn jaar want... ik ga beslissen waar ik de komende jaren ga wonen

De periode rond oud en nieuw is het rustig op de campus in Wageningen. Het is ook een tijd om vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Resource vroeg diverse studenten waarom 2017 hún jaar moet worden. Simona Pedde legt uit waarom een enkele beslissing haar jaar zal tekenen.

Simona Pedde, promovendus Bodemgeografie en Landschap; ze komt uit Italië

“Dit wordt het jaar waarin ik beslis of ik voor de veilige en makkelijke optie ga – namelijk in Nederland blijven, of dat ik het risico neem om te verhuizen en opnieuw voor een aantal jaar het ‘onbekende’ in het buitenland ga ervaren.

Toen ik jonger was, was het een stuk makkelijker om van land te wisselen. Ik had niet zoveel spullen die mee moesten en er was niets dat me tegenhield. Nu ben ik echter ‘gesetteld’, aangezien ik een huis heb, een baan en een vriend, en het is gewoon makkelijk om hier te blijven. Als we zouden willen verhuizen, dan moeten we een fatsoenlijk huis vinden op een locatie die we allebei leuk vinden. Dat is nog best een uitdaging, aangezien hij liever op het platteland woont en ik liever in de stad.

We zouden ook twee nieuwe banen moeten vinden. Ik vind mijn werk hier echt leuk en mag mijn begeleider graag; het zou onmogelijk kunnen blijken dat elders te vinden. Aan de andere kant, het is ook wel gezond om naar een ander instituut te gaan en daar in een andere wetenschapscultuur te duiken.

Ik ben bijna gepromoveerd, begin dertig, en ik heb het gevoel dat dit een van mijn laatste kansen zou zijn om bewust ‘alles achter te laten’. Naar het buitenland gaan brengt natuurlijk logistieke problemen met zich mee, maar waarschijnlijk zou het me ook een vernieuwd gevoel van vrijheid en inspiratie geven.

Uiteindelijk gaat het allemaal om de balans tussen vrijheid en comfort. De beslissing tussen die twee zal de mijlpaal van het komende jaar zijn. Dat zal de komende jaren van mijn leven bepalen.”