Nieuws - 29 december 2016

2017 wordt mijn jaar want … Ik wil terug naar de basis van de universiteit

tekst:
Liza van Kapel

De periode rond oud en nieuw is het rustig op de campus in Wageningen. Het is ook een tijd om vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Resource vroeg diverse studenten en medewerkers waarom 2017 hún jaar moet worden. Jordi Vila vertelt waarom hij terug wil naar de basis van de universiteit.

Jordi Vila, persoonlijk hoogleraar Meteorologie en Luchtkwaliteit; de professor komt uit Spanje

“Er is een groot verschil in werkdruk en werksfeer tussen nu en 15 jaar geleden, toen ik begon aan Wageningen University. Destijds had ik meer ruimte om na te denken en te discussiëren met studenten. Vooral de laatste jaren is de druk hoog geweest als het gaat om voorstellen schrijven en het halen van deadlines. Volgend jaar zal ik proberen deze werkdruk te verlagen en meer ruimte te creëren.

De druk wordt voornamelijk veroorzaakt door de grote hoeveelheid werk en de noodzaak om externe financiering te krijgen. Naar mijn mening is de basis van de universiteit: leren en de ontwikkeling van studenten. Ik wil studenten de ruimte bieden om te groeien: zij zijn het belangrijkste en voor mij de reden dat ik dit werk doe. De studenten bevinden zich in een fase van hun leven waarin zij zich academisch en persoonlijk kunnen ontwikkelen.

De laatste jaren is er een hoge werkdruk om alles op tijd af te krijgen. Dat is zonde, omdat je vaak met een klein beetje meer tijd een veel betere en hogere kwaliteit kunt leveren. Dit geldt niet enkel voor het doen van onderzoek, maar ook voor het gehele denkproces: debatteren, brainstormen en gesprekken voeren zijn erg belangrijk.

Mijn wens voor 2017 is om ruimte te creëren om colleges, begeleiding en onderzoek te verbeteren. Om dit te bewerkstelligen zal ik prioriteiten stellen. Dit betekent dat ik vaker nee moet zeggen, wat moeilijk kan zijn. Maar het stelt me in staat om meer tijd aan studenten en promovendi te besteden en mij meer te focussen op de essentie van de universiteit. Per slot van rekening is de universiteit een plek voor studenten om zich te ontwikkelen, dus dat zou ons hoofddoel moeten zijn.”