Wetenschap
Nieuws

2016 wordt ‘Jaar van de boon’

De Verenigde Naties hebben 2016 tot het jaar van peulvruchten verklaard. Producten als kidneybonen, kikkererwten en sojabonen zouden, behalve voedzaam en goedkoop, een milieuvriendelijke bron van eiwitten zijn.
Rob Ramaker

Foto credit

Die voordelen worden echter niet altijd erkend, zegt José Graziano da Silva, secretaris-generaal van wereldlandbouworganisatie FAO. Hij vindt dat de boon meer aandacht verdient.

En dat geldt niet slechts in gebieden met voedselonzekerheid. Ook in Nederland is het belang van het eten van bonen geagendeerd. In de nieuwe Richtlijnen goede voeding, die op 4 november werden gepresenteerd door de Gezondheidsraad, staat voor het eerst het advies elke week peulvruchten te eten. Dit verlaagt de hoeveelheid ‘slecht’ LDL-cholesterol in ons bloed; al moet nog verder worden onderzocht of dit zich vertaalt in minder hart- en vaatziekten.

Momenteel spelen peulvruchten nauwelijks een rol van betekenis op ons bord. Slechts 10 procent van de bevolking eet tenminste 8 gram peulvruchten per dag, schrijft de Gezondheidsraad. Ook uit een voedselconsumptiepeiling van het RIVM blijkt dat bonen slechts een minuscuul deel van alle gegeten calorieën leveren. Let wel: peultjes, sperziebonen en doperwtjes tellen voor wetenschappers mee met de groentes, en pinda’s behoren tot de noten. Echte peulvruchten zijn bijvoorbeeld bruine bonen, kidney bonen en sojabonen.

De nieuwe Richtlijnen goede voeding werden opgesteld onder leiding van Daan Kromhout, emeritus hoogleraar Volksgezondheidsonderzoek aan Wageningen Universiteit.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.