Organisatie - 10 december 2015

2015 in 20 vragen

tekst:
Roelof Kleis

Saaie nieuwsjaren bestaan niet. Terugkijkend sta je altijd weer versteld van wat er allemaal is voorgevallen. 2015 is geen uitzondering op die regel. Waarom staat Helix nog steeds leeg? Wat mankeerde er aan het naakt in het Restaurant van de Toekomst? In de traditionele eindejaarsquiz komt het allemaal voorbij. De antwoorden staan onderaan dit bericht. Maar eerst zelf proberen!

1. ‘Ik pieker er niet over.’ Wie?

A. Martin Kropff wil absoluut niet nog een termijn rector zijn

B. Mars-tuinier Wieger Wamelink wil niet met Mars One naar Mars

C. Huub Savelkoul weigert de Theacher of the Year-award uit te reiken omdat hij niet is genomineerd

D. Adriaan Geuze wil zijn optreden in Zomergasten niet terugzien

2. Promovendi hoeven de samenvatting van hun proefschrift niet meer in het Nederlands te vertalen. Waarom niet?

A. Omdat buitenlandse promovendi geen Nederlands kunnen lezen

B. Omdat buitenlandse promotoren geen Nederlands kunnen lezen

C. Omdat de nieuwe rector een Nederlandse samenvatting onzin vindt

D. Omdat de voertaal van de universiteit Engels is

3. De afdeling IT wordt er gek van. Waarvan?

A. De helpdesk is regelmatig onbereikbaar, omdat te veel gebruikers bellen met simpele vragen

B. Gebruikers trappen massaal in nepmails van cybercriminelen

C. Steeds meer mensen internetten via smartphone en tablet waardoor de wifi traag wordt

D. Het netwerk kan het succes van de online MOOC’s niet aan

4. ‘Ik ben geen echte topwetenschapper.’ Wie?

A. Marten Scheffer verklaart zijn liefde voor het lanterfanten

B. Alumnus Jeroen Dijsselbloem in College Tour

C. De nieuwe dean Richard Visser tijdens zijn sollicitatiegesprek

C. Voedingsprof Frans Kok in zijn afscheidsinterview

5. Wat hebben de vakbonden binnengesleept in de nieuwe DLO-cao?

A. Strikvraag! Er is geen nieuwe cao. De onderhandelingen zitten nog steeds muurvast

B. 7% meer loon en een T-shirt met de opdruk ‘Tijs Breukink is een baas!’

C. 3% meer loon en evenveel vrije dagen als de WU-collega’s

D. Twee maal 1,5% loonsverhoging en een eenmalige uitkering van 1,5%

6. Naast Rikilt komt een biodiverse proeftuin met, onder meer, ruimte voor studenten om groente te kweken. Hoe heet dit veldje?

A. The Field

B. The Spot

C. Eat!

D. Strawberry Fields

7. De universiteit overweegt avondcolleges in te voeren. Waarom?

A. Het is ’s avonds veel gezelliger in de collegezalen

B. Veel studenten zijn avondmensen

C. Overdag is er geen ruimte voor alle colleges

D. Ook volgend jaar willen we weer op 1 staan in de Keuzegids Hoger Onderwijs

8. ‘Wow!’ Wie?

A. Louise Fresco ziet een bakje friet

B. Louise Fresco hoort dat ze volgens Opzij de machtigste vrouw in de wetenschap is

C. Louise Fresco leest dat 2016 het jaar van de boon wordt

D. Louise Fresco ziet kunst op de muur van Orion

9. Waarom staat Helix nog steeds leeg?

A. Toekomstige gebruikers vinden dat er een luchtje aan het gebouw kleeft

B. Er zijn problemen met de luchthuishouding in het gebouw

C. Door een rekenfout kunnen allerlei grote apparaten niet door de ingang

D. Er wordt gewacht tot koningin Maxima het gebouw kan openen

10. Wie bezocht de campus niet in 2015?

A. Constantijn, Prins van Oranje

B. Dennis en Valerio van BNN

C. Sheikh Wasina, minister-president van Bangladesh

D. Karmenu Vella, eurocommissaris voor milieu, maritieme zaken en visserij

11. Wageningen Universiteit scoort! Maar welke bewering is niet waar?

A. Wageningen staat op één in de Keuzegids Hoger Onderwijs

B. Wageningen is wereldkampioen landbouwuniversiteit

C. Wageningen heeft het hoogste percentage vrouwelijke hoogleraren

D. Wageningen levert de beste faciliteiten voor studenten met een beperking

12. Welke hoort in het rijtje niet thuis?

vraag 12

A. Vos

B. Mol

C. Wolf

D. Lam

13. Roeien bij Argo is populair onder Wageningse studenten, omdat...

A. nieuwe leden een naaktkalender van (naar keuze) Argo-roeiers/-roeisters cadeau krijgen

B. het clubgebouw duurzaam bedekt is met zonnepanelen

C. de prijzen in de kantine belachelijk laag zijn

D. Argo een sportief alternatief is voor een studentenvereniging

14. De Wageningen Warriors promoveerden naar de hoogste klasse. In welke sport?

A. Lacrosse

B. Quidditch

C. Onderwaterhockey

D. Zwerkbal

15. Mars-tuinier Wieger Wamelink oogstte in juni de eerste Mars-groente. Welke groente?

A. Radijs

B. Aardappel

C. Maanzaad

D. Zontomaat

16. Het eerste avondcollege op de campus trok een volle zaal. Waarom?

A. Astronaut André Kuipers kwam praten over zijn hoogtevrees

B. K3-kandidate Pippi-Lotte Maessen gaf een optreden

C. Studente Sterrin Smalbrugge vertelde over haar liefde voor haar huisdieren

D. TV-bioloog Freek Vonk nam een koningscobra mee

17. Schilderijen van naakte senioren zorgden voor opschudding in het Restaurant van de Toekomst. Waarom?

A. De beelden bedierven volgens sommigen de eetlust

B. De beelden waren volgens sommigen aanstootgevend

C. De beelden waren volgens sommigen smakeloos

D. De beelden waren volgens sommigen te sensationeel

18. Studenten lopen veel vaker bij de psycholoog binnen. Waarom?

A. Het bindend studieadvies zorgt voor meer uitval

B. De Ziggo-deal ligt veel studenten zwaar op de maag

C. De kamernood dwingt veel studenten te reizen

D. Het huidige studieklimaat werkt stressverhogend

19. ‘Als ik de kruitdampen ruik, word ik een beetje sentimenteel.’ Wie?

A. Argo-roeier Marten Breeuwer over zijn mooiste moment bij elke race: het startschot

B. Transvaal-president Stef Heijink over zijn schietopleiding bij Defensie

C. Campusmanager Petra Caessens is tegen een vuurwerkverbod op de campus

D. Student Xi Pang tijdens de viering van het Chinese Nieuwjaar in Impulse

20. Waarom heeft Wageningen geen dependance in het Chinese Yantai?

A. De RvB vreest dat er dan geen Chinezen meer naar Wageningen komen

B. Wageningen UR heeft al het Sino-Dutch Dairy Development Centre in Beijing

C. De RvB zet in op MOOC’s

D. De universiteit Groningen was ons te snel af


De antwoorden op de quizvragen

1. D

2. A

3. B

4. D

5. D

6. A

7. C

8. A

9. B

10. C

11. C

12. C (A: Bram de Vos, nieuwe directeur Alterra, B: Arthur Mol, nieuwe rector, D: Ingrid Lammerse, nieuwe directeur HR)

13. D

14. A

15. A

16. C

17. ABCD

18. D

19. B

20. C


Re:ageer