Nieuws - 30 maart 2020

1500 extra coronatests per dag

tekst:
Tessa Louwerens

Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) is vandaag begonnen met extra tests om vast te stellen of een patiënt besmet is met coronavirus. Het lab kan 1500 test per dag uitvoeren. Een forse uitbreiding voor Nederland.

Een medeweker van WBVR aan de slag met de MagNAPure. ©WBVR

Het lab kon al coronatests uitvoeren met de MagNaPure (zie foto), een apparaat dat ook voor tests op dieren wordt gebruikt, maar heeft er vanaf vandaag een nieuw apparaat bij, de Kingfisher, waardoor het veel meer tests per dag kan uitvoeren. Dit betekent bijna een verdubbeling aan testcapaciteit in Nederland: afgelopen woensdag schreef minister Hugo de Jonge in een kamerbrief dat er dagelijks zo'n 2000 tests worden gedaan in Nederland. Vandaag worden de eerste monsters getest, die zijn afkomstig van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) in Nijmegen.

Als medewerkers reguliere werktijden aanhouden kunnen er zo’n 500 tests per dag worden uitgevoerd, bij een 24/7 werkschema kan dit worden uitgebreid naar 1500 tests per dag. Extra laboranten van WUR worden op dit moment bijgeschoold en ook Wageningen Food Safety Research stelt mensen beschikbaar die al getraind zijn.

In dezelfde kamerbrief werden ook zorgen geuit over de wereldwijde schaarste van bepaalde materialen en grondstoffen die gebruikt worden om te testen. Voorlopig heeft WBVR nog genoeg testmateriaal beschikbaar: de Kingfisher kan 14.000 tests uitvoeren. WBVR-directeur Ludo Hellebrekers liet eerder aan de NOS weten dat het geen probleem zal zijn om dat uit te breiden. Voor de MagNA Pure is het lab wel afhankelijk van extra productie van testmaterialen door fabrikant Roche. De fabrikant was afgelopen week in het nieuws nadat onderzoeksplatform Follow The Money had gemeld dat de Zwitserse farmaceut het recept voor de testvloeistof niet zouden willen delen. Inmiddels is dit wel vrijgegeven.