Student - 5 februari 2016

€100 miljoen OV-boetes studenten

tekst:
Hoger Onderwijs Persbureau

Bijna €100 miljoen aan boetes is er in 2014 en 2015 uitgedeeld aan oud-studenten die 'vergeten' waren hun gratis OV-abonnement te beëindigen, meldt de Volkskrant.

OV-chipkaart. Foto: Elisa Triolo

Foto: Elisa Triolo

Studenten betaalden samen in die twee jaar €56 miljoen aan boetes; €41 miljoen staat nog open. 120.000 ex-studenten werden op de bon geslingerd. Dat blijkt uit gegevens die de krant opvroeg bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Het kabinet wil deze boetes voor het doorreizen met verlopen ov-studentenkaart verhogen van 194 naar 300 euro in de maand (te betalen per halve maand), bleek dit najaar. Want honderden studenten zetten, al dan niet opzettelijk, hun studentenreisproduct niet op tijd stop.

Studenten moeten nu zelf bij een kaartautomaat hun studentenkaart stopzetten. Het is waarschijnlijk technisch mogelijk om de kaart op afstand te blokkeren, zoals bij een verloren ov-kaart. Maar volgens de vervoersbedrijven is dat geen oplossing voor álle studenten. De zwarte lijst zou te lang worden.

De Tweede Kamer heeft bedenkingen bij de verhoging van de boete. Je moet er geen melkkoe van maken, vindt bijvoorbeeld de PvdA.