Nieuws - 7 september 1995

West

West

De Nederlandse regering heeft Indonesie een superstier cadeau gedaan. Drinkt men daar uberhaupt melk?

Die vraag moet je eigenlijk aan Den Hartog stellen, die heeft een proefschrift geschreven over de melkconsumptie in Indonesie. Ik zou een wat andere invalshoek willen kiezen. Wij hebben net een artikel in de Lancet gehad, waarin we aantonen dat bladgroenten, in tegenstelling tot wat velen dachten, geen goede bron vormen van vitamine A. De bio-beschikbaarheid van provitaminen A, zoals betacaroteen, is in groenten onvoldoende. Je kunt er dus niet omheen dat je meer dierlijke produkten moet aanbieden, waarin vitamine A beter beschikbaar is. Melk is zo'n produkt. Indonesie wordt steeds rijker, dus in de toekomst zal er meer melk gedronken worden.

Je ziet ook in Zuidoost Azie dat de consumptie van dierlijke produkten omhoog gaat en die van groenten gaat omlaag. Er komt dus meer vitamine A in de dieten. Velen denken bij de honger in de wereld aan energie- en eiwittekorten, maar er is ook hidden hunger, veroorzaakt door gebrek aan jodium, ijzer en vitamine A. Aanvankelijk richtten wij ons helemaal op oogproblemen door vitamine-A-gebrek, maar uit nieuwe analyses van de resultaten van eerder onderzoek blijkt dat terugdringing van het vitaminetekort de kindersterfte met 23 procent doet afnemen. Het is dus heel verstandig en belangrijk dat regeringen in 1992 het besluit hebben genomen dat voor het einde van deze eeuw het tekort aan micronutrienten de wereld uit moet.

Je kunt dat natuurlijk doen door het geven van vitaminepilletjes, of zoals Europa deed na de Eerste Wereldoorlog, door vitamine A toe te voegen aan margarine. Maar men vindt het nu eenmaal beter om het probleem aan te pakken via het gewone voedselpakket. En dan ontkom je toch niet aan meer dierlijke produkten.

Wij beginnen aan een uitvoerige studie naar dit probleem; volgend jaar heb ik, als alles goed gaat, vier promovendi aan het werk. We zullen bladgroenten, fruit, zoals mango's en papaya's en dierlijke produkten vergelijken. Als de provitamine is opgelost in oliedruppeltjes, zoals in de laatste twee produktgroepen, is het beter beschikbaar. In bladgroenten zit het in de bladgroenkorrels, maar die beschouw ik als roestvrijstalen bollen die bijna niet worden opengebroken in het maagdarmkanaal."