Nieuws - 20 juni 1996

Wageningse sociologen onderzoeken gevolgen Franse kernproeven

Wageningse sociologen onderzoeken gevolgen Franse kernproeven

Dr P. de Vries en dr H. Seur van de vakgroep Sociologie vertrekken 21 juni naar Frans-Polynesie voor een onderzoek naar de gevolgen van de Franse kernproeven voor de gezondheid van de omwonenden.

Via interviews willen Seur en De Vries gegevens verzamelen over onder meer de gezondheidsklachten van de eilandbewoners en de oorzaken waaraan zij die klachten wijten. Daarnaast hopen ze inzicht te krijgen in de mate waarin de inwoners van Polynesie zijn blootgesteld aan radioactiviteit en de wijze waarop de ze zijn voorgelicht over de kernproeven. De onderzoekers willen nagaan in hoeverre de inwoners van Frans-Polynesie gebukt gaan onder angsten voor kernproeven. Ze richten zich vooral op de mensen die op de testbasis hebben gewerkt of binnen een straal van vijfhonderd kilometer van het testgebied wonen. Het gaat om een verkennend onderzoek; volgens De Vries is het niet de bedoeling harde, met cijfers onderbouwde uitspraken te doen over de gezondheid van de eilandbewoners. Het leggen van verbanden willen de sociologen overlaten aan epidemiologen en medisch specialisten.

Het onderzoek neemt naar verwachting tien weken in beslag, verspreid over twee periodes. Het wordt financieel gesteund door onder meer de Wereldraad van Kerken. Hoewel de Franse regering steeds heeft volgehouden dat de kernproeven geen noemenswaardige gevolgen hebben voor milieu en gezondheid, verwacht De Vries geen tegenwerking bij het onderzoek.