Nieuws - 15 juni 1995

Wageningers aan baan geholpen door Melkert

Wageningers aan baan geholpen door Melkert

Zestig werkloze LUW-ingenieurs en voortijdige afzwaaiers die minimaal een jaar staan ingeschreven bij de Wageningse Sociale Dienst, kunnen in de periode 1995-1997 een jaar ervaring opdoen bij het bedrijfsleven in binnen- en buitenland. Dit jaar komen reeds vijftien afgestudeerden voor de regeling in aanmerking.


De lonen zullen ongeveer twintig procent boven het minimumloon liggen. De bedrijven betalen de helft van de kosten; de rest wordt met uitkeringsgelden gefinancierd. Dit plan van Loopbaancentrum KLV en de gemeente Wageningen maakt deel uit van het omvangrijke banenplan van minister Melkert van Sociale zaken. In totaal ontving Melkert 180 project-aanvragen, waarvan er uiteindelijk 87 zijn goedgekeurd. Volgens KLV-medewerker ir H.J. van 't Klooster heeft het verleden geleerd dat dergelijke opstapjes de kans op een vaste baan aanzienlijk verhogen.

Dertig deelnemers mogen naar het buitenland. Er bestaan al mogelijkheden voor werken buiten Nederland via de zogeheten NOP-projecten, maar deze NOP-deelnemers belanden vooral bij overheidsinstellingen. De initiatiefnemers van het jongste project hopen vooral op baantjes binnen de particuliere sector en denken daarbij aan ingenieursbureaus. De LUW en het IAC helpen volgens de KLV-medewerker bij de zoektocht naar potentiele werkgevers. De dertig werklozen die in Nederland aan de slag gaan, komen bij kleine bedrijfjes terecht. De verdiensten voor de deelnemers liggen vrij laag, vertelt Van 't Klooster, maar daar staat een goede begeleiding tegenover.