Nieuws - 20 juni 1996

Vitaminetekort

Vitaminetekort

Donkere bladgroenten en wortels bevatten veel vitamine A. Toch leveren ze een veel kleinere bijdrage aan het terugdringen van een vitamine-A-tekort dan tot nu toe werd aangenomen. Dit concludeert drs S. de Pee, die op 21 juni promoveert bij prof. dr J.G.A.J. Hautvast van de vakgroep Humane voeding. De Pee bestudeerde in hoeverre voedsel een vitamine-A-tekort bij zogende vrouwen in Indonesie kan terugdringen.

Vitamine-A-tekort is een groot probleem in arme landen. Vooral jonge kinderen en zogende en zwangere vrouwen zijn er gevoelig voor. In een vergevorderd stadium leidt zo'n tekort tot blindheid; in minder vergevorderde stadia tot een verminderd functioneren van het afweersysteem, met ziekte of dood als gevolg.

De Indonesische overheid wist het vitamine-A-tekort met succes terug te dringen door het verstrekken van capsules aan kinderen. In 1978 kwam oogbeschadiging nog voor bij 1,3 procent van de kinderen, in 1992 slechts bij 0,3 procent. Op termijn wil Indonesie het verstrekken van capsules echter stopzetten. Een uitgebalanceerd voedselpakket moet dan voldoende zijn om vitamine-A-deficientie te voorkomen.

De Pee bekeek in hoeverre donkere bladgroenten en wortels een bijdrage kunnen leveren aan een verbetering van de vitamine-A-status. Beide zijn rijk aan de gewenste vitamine. Zogende vrouwen lieten echter na dagelijkse consumptie geen verbetering van hun vitamine-A-status zien. Een wafel waaraan eenzelfde hoeveelheid vitamine A in de vorm van beta-caroteen was toegevoegd, verbeterde de status wel.

Volgens De Pee is de biologische beschikbaarheid van carotenen uit donkergroene bladgroenten en wortels veel lager dan tot nu toe is aangenomen. Mogelijke oorzaken zijn de complexe structuur van zowel de bladgroenten en wortels, parasitaire infecties bij moeders en kinderen of stoffen in het voedselpakket die opname remmen.