Wetenschap - 15 februari 1996

Vilitzer, Wereldstad

Vilitzer, Wereldstad

De wethouder van Economische zaken en werkgelegenheid wil van Wageningen het liefst een toeristisch-cultureel-recreatief complex maken. Een hele mond vol, maar verder een mooie gedachte en een goed alternatief voor landbouw-wereldstad. Lijkt me wel een man met visie. Verder bruist het in Wageningen van initiatieven, plannen, constructieve gedachten, leuke ingevingen, goede bedoelingen en opbouwende bespiegelingen. De Wageningse hemel zou zwart zien van de opgelaten ballonnen, ware het niet dat ze een voor een door risicomijders, besluitelozen, detail-fetisjisten en cententellers naar beneden zijn gehaald. Want Wageningen blijft toch vooral een stad van ambtenaren, die een rustiek dorp met een kloppende begroting als ideaalbeeld hebben.

Wat er wel gebeurt in zo'n dorp? Nou, er komt een winkeltje bij en er valt een winkeltje af. Een nieuw cafe verschijnt en er gaat er weer 's een dicht. Een zwembad wordt gesloopt, een zwembad gaat gebouwd worden. Dat ongeveer.

Toeristisch-cultureel-recreatief centrum Wageningen. Zover zal het nooit komen. Niet zolang Junushoff nog precies dezelfde crematoriumlook en Pim-Jacobs-programmering heeft als toen ik geboren werd. Niet zolang ijsbanen in koelkasten zijn gezet en 5-mei-pleinen slechts troosteloos betegeld zijn. Niet zolang het stadion op de Berg vooral leeg staat en de bioscoop met een beetje pech in de nabije toekomst verdwijnt. Niet zolang louter virtuele ophaalbruggen op de markt de voorpagina's van de lokale pers halen, maar fraaie plannen tot omwisseling van de havens voortijdig door critici worden getorpedeerd. Nee, zolang zal Wageningen blijven wat het is: een stadje aan de Rijn.