Nieuws - 11 mei 1995

Vilitzer, Vijftig

Vilitzer, Vijftig

Wat was er nu uiteindelijk zo bijzonder aan de vijftigste vijf mei? Vraag ik me achteraf af. Wat was het verschil met de negenenveertigste of de achtendertigste? En wat zal anders zijn aan de een-en-vijftigste?

De gemiddelde vijftig minuten wachttijd voor een frietje? Nee. De vijftig vogels die verschrikt wegvlogen uit de uiterwaarden vanwege het onsteken van wat bevrijdingsvuurwerk? Nauwelijks. Vijftig vliegtuigen die overvliegen? Niet echt. Een optreden van 2-unlimited, bij elkaar nog geen vijftig jaar en nog geen twintig minuten te horen en nog minder minuten te zien? Nee. Wat overigens wel tot gevolg had dat mijn nichtje van zeven, speciaal hiervoor uit Terneuzen naar het Wageningse afgereisd, vijftig minuten ontroostbaar was en met nog geen vijftig ijsjes opgevrolijkt kon worden.

Of was het speciaalste van de vijftigste vijf mei dat in heel Nederland al maandenlang de Duits-Nederlandse relatie centraal stond? Dat so wie so niet. Want juist omdat het uberhaupt de vijftigste vijf mei betrof en vijftig een nog magischer getal is dan vijfentwintig wordt de weg naar een vijftigste jaardag met veel poeha aangezwengeld.

Was dan wellicht het meest aparte aan de dag dat ik thuis op TV kon zien dat prins Bernard speciaal een baard had laten staan? Nee, het meest bijzondere aan de vijftigste vijf mei, was de vijftigste zes mei: die was precies hetzelfde als de negenenveertigste zes mei en zo zal de eenenvijftigste ook zijn: veel plastic bekertjes op straat en verder niets.