Nieuws - 1 juni 1995

Vilitzer, Saai

Vilitzer, Saai

Ook dit jaar geen dansende beren met PSF petjes op rond Asserpark. Geen met vlaggen en ballonnen uitgedoste CSF-karavaan trok voorbij aan De Haarweg (al moet gezegd dat de CSF vorig jaar nog bij me aanbelde om me - vreemd genoeg - een rode roos aan te bieden). Geen Gordon in Centrale Lijst T-shirt die aan geflankeerd door Ivonne Rietjens en Just Vlak de vakgroepen komt verblijden met het vaderlandse levenslied. Geen 82 tapdansers in het hoofdgebouw. Geen debatjes op internet. Maar gewoon weer dezelfde foldertjes in de bus met dezelfde standaard verhaaltjes. 't Is dat het ieder jaar om deze tijd raadsverkiezingen zijn, anders zou ik het glad vergeten.

Eveneens hebben dit jaar studenten en personeel wederom de keuze uit slechts twee partijen. Ondanks de nationale Bolkestein-hype mislukte een poging tot oprichting van een liberale studentenfractie wonderwel - overigens faalde een poging tot uittreding van de PSF eveneens.

Extreem rechts - eigen studenten en ambtenaren eerst - blijkt nog steeds taboe in de universitaire wereld en studentikoze De Wintertjes in spe mogen vooralsnog een zomer langer stiekem blijven dromen van een NSB (Nederlands studentenblok). Omdat door de bezuinigingen ouder personeel steeds zeldzamer wordt en Ritzen studenten van zevenentwintig plus al heeft geelimineerd, heeft de oprichting van een AOV-achtige fractie ergo geen enkele zin.

Dit alles houdt echter wel in dat andermaal slechts links dan wel christelijk kan worden gekozen. En om nu te zeggen dat het verschil tussen die twee echt groot is. Nou, nee. OK, de ene fractie wil dat de docenten verstaanbaarder praten en de ander pleit voor behoud van sportvoorzieningen. Maar dan heb je 't wel weer gehad. Het zal daarom evenals alle andere keren weer enorm spannend worden of vijfendertig procent van de studenten zijn of haar biljetje gaat invullen en opsturen. Als ik op een lijst stond zou ik ze geescorteerd door een handjevol hees pratende spierbundels op gaan halen.