Nieuws - 12 september 1996

Vilitzer, Opwindend

Vilitzer, Opwindend

Af en toe lijkt de vaderlandse politiek zowaar interessant en opwindend. En niet eens omdat, zoals bij onze zuiderburen, socialistische partijbroeders elkander omleggen. Neem nu de Modernisering universitaire bestuursstructuur (MUB). Even in het kort: dat is die wet waarmee Ritzen meebesturen door personeel en studenten wil afschaffen en de diverse colleges van bestuur wil transformeren tot universiteitsmanagers met absolute beslissingsbevoegdheden. Voor faculteiten gaat hetzelfde gelden: raden weg, alle macht voor het bestuur. Voor het voetvolk resteert slecht advieswerk waarnaar niemand hoeft te luisteren.

De Mub dus. Het door de Tweede Kamer jassen van die wet gaat niet zo soepel als de minister had gewild. De Kamer zit namelijk boordevol oudere jongeren, die zich in een vorig leven juist sterk hebben gemaakt voor meer democratie aan universiteiten. Vandaar dat gisteren CDA, D66 en PvdA met een amendement kwamen om in het faculteitsbestuur toch minstens een student neer te poten. Dat vond Ritzen, en met hem de VVD, natuurlijk geen goed idee. Hij ging er meteen vandoor.

Ik persoonlijk vind dat wel een prachtig plan, want voor Wageningen - met maar een faculteit - houdt het amendement in dat in het toekomstige college van bestuur een student zal zitten. Interessant, nietwaar?

En spannend. Want volgens mij zijn er nu twee mogelijkheden: of Ritzen trekt zijn hele plan in (als het amendement het haalt) of Ritzen moet zijn plan intrekken (als het amendement het niet haalt) en stapt eindelijk op. In beide gevallen: hoera!

P.S. Helaas schiet me op weg naar huis een derde mogelijkheid te binnen: onder druk van Ritzen trekken PvdA en D66 hun handen af van het amendement, zodat de MUB wordt aangenomen en Ritzen gewoon blijft zitten waar ie zit. Hoe dichter ik bij huis kom, hoe meer ik ervan overtuigd raak dat het zo zal gaan. Ik heb me laten meeslepen. Sorry.