Nieuws - 9 mei 1996

Vilitzer, Hei lullo

Vilitzer, Hei lullo

Na maandag zijn de lullo's voorlopig van het televisiescherm verdwenen; in ieder geval tot het jaar waarin W.A. van Buren de troon zal bestijgen. Wellicht zijn daarmee de maanden dat bekenden en minder bekenden uit de studentenwereld elkaar begroeten met Hei lullo, nog geneukt vandaag binnenkort ook verleden tijd. Want dat is toch maar de verdienste van een seizoen Jiskefet. Zij hebben het straatbeeld toch maar weten op te leuken. Thans klinkt ook ver buiten de terreinen van societeit en ballenhuizen het heb je nog geneukt en gaan T-shirts met gelijkluidende teksten als warme broodjes over de toonbank.

De als persiflage bedoelde uitzendingen op het ballenleven zijn echter helaas geen persiflage. Ze komen er gewoon goed van af. Want wat bizarre terminologie betreft heeft de op de hak genomen groep zich veel verder ontwikkeld dan het sgoed, lul en neuken dat de programmamakers bezigden. Daarvoor hoef ik u maar te verwijzen naar het studentenwoordenboek van een jaar of vier geleden. Wellicht komen hierom, zoals een van de leden van Jiskefet in De Gelderlander beaamt, de grootste fans juist uit de geparodieerde groep.

Maar dan is daar die ene student die, onderuitgezakt voor de televisie, zich plots realiseert wat voor een lullo hij nu eigenlijk is. Die in een brief aan de Volkskrant schrijft dat bier, neuken en commerciele zenders afzappen niet de enige zaken in zijn wereld behoren te zijn. Dat er meer is om zich druk over te maken. Die zich realiseert dat studenten uit een ver verleden dat ook wel eens deden. Maar dat hijzelf daar meestal niet aan toekomt. Dat hij zich daarvoor schaamt.

Voorwaar dat is niet niks.

Wij danken Kerstens, Kamphuys en Van Binsbergen hiervoor.