Nieuws - 30 maart 1995

Vilitzer, Grijs en Groen

Vilitzer, Grijs en Groen

Ja, de hetze tegen Nederlands vlees begint nu pas goed van de grond te komen. Eerst maakten onze overzeese buren zich druk over kistkalveren, nu zijn onze oosterburen weer bezig over varkens. Keizer Tazelaar van het produktschap voor vee en vlees heeft het er maar moeilijk mee. Het is ook niet niks als het volk plots opstaat en kritiek levert op de door de keizer voorgeschotelde stukjes vlees. Waar halen ze 't vandaan? Zomaar schoon en diervriendelijk geproduceerd vlees willen. Idioot gewoon. Dat terwijl er geen gelukkiger wezen op aard is dan het kistkalf.

Er hoeft maar een koe zielig te kijken of heel West-Europa staat op zijn achterste benen. Er hoeft maat een ongenuanceerd rapport van de veterinaire hoofdinspectie te verschijnen of de hele varkensexport dondert in elkaar. Hoe is het toch mogelijk? So wie so had dat rapport natuurlijk nooit op het buro van Der Stern terecht mogen komen. Het verslag was per slot van rekening nog niet de data-massage-salon gepasseerd. En dan die Duitse TV. Dat slaat alles. Hoe durven ze met candid camera's door Hollandse slachthuizen te banjeren? Zomaar laten zien dat een grote onhygienische bende is. Nederlandse vrachtwagens aan de grens aanhouden omdat de karkassen op de grond liggen. Wat maakt dat nou uit Tazelaar heeft groot gelijk dat ie honderdvijftig miljoen van volksgezondheid wil hebben.

En wat dan nog? Wat is er eigenlijk tegen grijs vlees met groene randjes, als niemand er dood van gaat? Het volk moet niet zeuren. Ze mogen blij zijn dat ze uberhaupt vlees op hun bord krijgen. In de tijd van Van Gogh at het plebs alleen maar aardappelen. En nou een beetje gaan lopen mekkeren dat het vlees goor is of dat die beesten zielig zijn. Hou toch op. Tazelaar heeft gelijk: mond houwen en doorvreten.