Wetenschap - 19 januari 1995

Vilitzer, Gek

Vilitzer, Gek

Lekkere jongens, die VSNU'ers. Eind augustus geeft Van Lieshout het regeerakkoord, ook op het punt van studiefinanciering, nog een vette onvoldoende. Het was immers totaal onmogelijk op studiefinanciering te besparen? Dat kon toch helemaal niet?

Maar ja, dat was vorig jaar en dus al heel erg lang geleden. Sindsdien is heel veel water onder de brug doorgestroomd en is van de unieke solidariteit tussen universiteiten en studenten allang niks meer over. Die was dan ook alleen maar voor de vorm. Inmiddels is het gewoon weer openlijk ieder voor zich.

Desalniettemin is het van de pot gerukt, dat Van Lieshout cum suis Ritzen gaan vertellen met hoeveel hij het collegegeld het beste kan verhogen. Omdat de universiteiten zelf verder niks zinnigs van de door Ritzen voorgestelde bezuinigingen hebben weten af te snoepen, maken ze het leven van hun eigen studenten maar zuur. Mooie boel.

De VSNU stuurt dus wat voetvolk naar Zoetermeer met de boodschap het collegegeld met vijfhonderd gulden te verhogen. Vijfhonderd is weliswaar minder dan de duizend van de minister, maar dat kan makkelijk volgens de VSNU want nu hoeven studenten uit lagere inkomensgroepen tenminste niet meer te worden gecompenseerd. Wat is al met al vijfhonderd gulden vandaag de dag?

En terwijl de van een carte blanche voorziene VSNU-vazallen onderweg zijn naar het ministerie, sust voorzitter Van Lieshout de buitenwacht met de mededeling dat het VSNU-bestuur zich zeer afstandelijk van dit overleg opstelt. Nogal wiedes, die zitten hoopvol te wachten in Amsterdam.

Gek he, dat er dit jaar ruim twintig procent minder aanmeldingen zijn binnengekomen. Inderdaad gek. Dat er uberhaupt nog jongens en meisjes zijn, die willen gaan studeren.