Nieuws - 5 november 1998

Verzamelaars

Verzamelaars

Verzamelaars
Slapen tussen slangen en schorpioenen
Hij heeft groene vingers, slaapt in een hangmat en bracht als kind zijn moeder tot wanhoop door de spinnen die hij in huis haalde. Gewoon kruisspinnen, tegen de muggen, vertelt biologiestudent Nigel Stapleton op zijn kamer aan de Haarweg, Maar nadat ze een paar nestjes hadden gekregen, zat het hele huis vol spinnen. Toen vond mijn moeder het niet meer leuk.
Hij springt in zijn hangmat en demonstreert hoe je er in kunt slapen zonder rugklachten te krijgen. Vervolgens rolt hij zijn hele slaapplaats op om zijn verzameling te laten zien. Tegen de wanden van zijn kamer staan een groot aantal terraria en wat plastic bakjes van de chinees, in de hoek een aquarium
In het aquarium zit iets wat lijkt op een gigantische kikkervis, bijna dertig centimeter lang en wel tien centimeter hoog, met minuscule pootjes en een soort peterselietakjes aan zijn kop. Dat zijn uitwendige kieuwen. Het beest blijkt een salamander te zijn en draagt de naam Ambystoma mexicanum. In een meertje in Mexico leefde eens een grote salamandersoort. Het meertje viel op een gegeven moment niet meer droog en de salamander had in het water minder voedselconcurrentie dan op het land. Daardoor was het voor de soort voordeliger om vis te blijven. In het Nederlands heet ie axolotl. Hij plant zich voort als larve, dat heet neotenie. Je kunt hem wel volwassen krijgen. Dan moet je het water heel langzaam laten zakken of het beest schildklierhormoon geven.
Hij haalt een kleine sprinkhaan uit een plastic bakje en gooit die in het aquarium. De axolotl blijft roerloos liggen. Plotseling trekt hij zijn bek open en in een fractie van een seconde is de sprinkhaan naar binnen gesleurd door de enorme zuiging die hij met zijn bek genereert. Stapleton: Hij heeft gemene oogjes, maar als je 'm kent is het zo'n ontzettende snoes.
De tocht door de kamer gaat verder, langs doodskopkakkerlakken en luipaardgekko's. Luipaardgekko's zijn cool, gaaf, echt prachtig: als je in hun oor kijkt, kijk je zowat door hun kop heen, zo weinig hersens hebben ze. In een groot terrarium ligt een python van een meter lengte, genaamd Monty Python
Hier in Wageningen is het verzamelen pas echt begonnen. Ik had een stel vrienden die piranha's gingen houden en zo. Toen kreeg ik die axolotl en langzamerhand verzamelde ik steeds meer dieren. Toen een jongen zes maanden op reis ging, heb ik zijn slang gekregen. Zijn moeder wilde er niet op passen.
Stapleton toont een foto waarop zijn slang bezig is een levende rat naar binnen te werken. Inmiddels voert hij de python geen levende ratten meer, omdat een rat hem onlangs aanviel. Onder op de pythonkop is de beet nog te zien. Ik heb die rat van de trap gedonderd. Binnenkort ga ik denk ik hamsters houden om hem te voeren. Die zijn wat minder agressief.
Hij haalt de python uit zijn terrarium en legt 'm om zijn nek. Hij heeft wel eens geprobeerd om mij te wurgen. Dan moet je hem lostrekken of heel snel je hand naar hem toe bewegen. Dan schrikt hij. Het is niet gevaarlijk: hij is dan wel zo sterk als een arm van een volwassen man, maar ik heb twee armen.
Terwijl de slang om hem heen kronkelt, vertelt Stapleton over de evolutie van slangen. Slangen kunnen niet horen. Ze zijn onder de grond geevolueerd en hebben hun gehoor verloren. Twee donkere plekjes aan de staart van de python zijn een ander gevolg van die evolutie. Dat zijn twee kleine klauwtjes, die nog niet helemaal zijn weggeevolueerd.
Hij grijpt de kop van de python en wijst op een aantal kleine gaatjes in de bovenlip. Hiermee kan hij redelijk goed infrarood zien. Dan kan ie in het donker toch nog een muisje vangen. Arie van der Meijden, een afdelingsgenoot die inmiddels de kamer is binnengekomen, reageert: Pit vipers hebben op hun kop twee hele diepe gaten. Dat zijn organen die tijdens de evolutie zijn geperfectioneerd. Daarmee kunnen ze nog beter infrarood zien.
Van der Meijden is zelf ook fanatiek verzamelaar van allerhande reptielen en insecten. Stapleton: Mijn beesten zijn vrij makkelijk om te houden, maar die van Arie zijn veel moeilijker houdbaar.
De kamer van Van der Meijden staat nog voller met potjes, bakjes en terraria dan de kamer van Stapleton. Van der Meijden toont een schorpioen in een klein plastic bakje. Dan opent hij een tweede bakje. Deze soort is wat giftiger dan die andere. Stapleton reageert ontsteld. Wat giftiger, wat giftiger. Die is echt gruwelijk giftig, man. Van der Meijden; Daarom zit ie ook in een stevig potje.
Onder in een kast staan vijftig identieke mayonaisebakjes met wat aarde erin en een dekseltje erop. Daarin zitten vogelspinnen. Die zijn van de reptielenspeciaalzaak waar ik voor werk. Ik ben ze hier aan het opkweken.
Een terrarium lijkt gevuld met alleen maar zand. Daarin zit een rolspin. Ze noemen hem ook wel kameelspin of zonnespin. Ik heb 'm nog maar een paar weken, maar ik hoop dat ie niet dood gaat, want hij is heel moeilijk te houden. Ik zie hem nooit, maar af en toe prik ik een gaatje in het gangenstelsel dat hij in het zand heeft aangelegd. Als dat de volgende dag weer dicht is, leeft hij nog.
Het pronkstuk van de verzameling van Van der Meijden zit in een terrarium dat ingebouwd is in een oude televisie. Een duizendpoot van bijna veertig centimeter lang en een centimeter of zeven breed. Ik heb hem gekregen van een vriend. Zijn vriendin wilde niet meer dat hij het beest hield. Ik weet niet precies welke soort het is, maar alle soorten hebben gifklauwen en ik ga ervan uit dat hij levensgevaarlijk is. Daarom zit er ook een slot op zijn terrarium. Maar elke avond hoor ik 'm morrelen. Dan probeert ie eruit te komen.