Nieuws - 31 oktober 1996

Verschepen transgene soja wakkert discussie over etikettering aan

Verschepen transgene soja wakkert discussie over etikettering aan

De eerste ladingen transgene soja komen naar verwachting in november naar Europa. Soja is een grondstof van zestig procent van de producten in de supermarktschappen. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) in Den Haag pleit voor gescheiden oogst, transport en verwerking van traditionele en genetisch gemodificeerde soja, vertelt voorlichter Mirjam Boer. De grote ophef over transgene soja in ons omringende landen leidt tot boycot van het product door sommige supermarktorganisaties en verwerkende bedrijven. In Nederland is daarvan tot nu toe geen sprake, hoewel supermarkten enigszins ongerust worden door negatieve consumentenreacties. We willen scheiding van transgene en traditionele soja, zodat voor de consument duidelijk is wat hij koopt."

De Consumentenbond en de organisatie Consument en biotechnologie hebben gezamenlijk een standpunt over moderne biotechnologie geformuleerd. De herbicide-resistente soja die nu in Amerika wordt geteeld, is volgens de informatie die we nu hebben minder milieubelastend dan traditionele soja. En omdat geen schadelijke effecten voor de volksgezondheid optreden, zijn we niet tegen invoering. Maar we eisen dat producten geetiketteerd worden, zodat de consument kan kiezen", vertelt Arie van Genderen van Consument en biotechnologie.

Etikettering is overigens niet altijd mogelijk. Aangezien sojaolie van genetisch gemodificeerde soja chemisch identiek is aan traditionele sojaolie, is een eventuele etikettering niet te controleren. Voor producten waarin soja-eiwit verwerkt is, ligt dat anders. Producten met twee procent of meer transgeen soja-eiwit, moeten volgens ons geetiketteerd worden. De Adviescommissie Warenwet is dat met ons eens, maar stuit op het probleem dat er nog geen detectietechnieken zijn. Dus wordt het voorlopig maar toegelaten en is etikettering pas verplicht als detectie mogelijk is", vertelt Van Genderen. Toch hoeft de consument voorlopig niet te vrezen dat hij producten met transgene soja in de winkelschappen aantreft. Grote bedrijven als Unilever en Nutricia hamsteren momenteel oude soja. Weliswaar zijn de schepen met transgene soja onderweg, maar niemand weet wanneer de eerste transgene-sojaproducten in de schappen liggen."