Nieuws - 18 april 1996

Uur van de waarheid voor Laslovo

Uur van de waarheid voor Laslovo

Voor het Wageningse initiatief om in Laslovo in Oost-Slavonie een school te herbouwen nadert het uur van de waarheid. De afgelopen jaren brachten Wageningse burgers en het gemeentebestuur bijna 1,5 ton bij elkaar voor de herbouw. De school moet voor Kroaten en Serviers het symbool worden van samenleven en samen onderwijs volgen.

Tussen 15 april en 15 mei moet het gezag in het gebied door de 120 duizend Serviers overgedragen worden aan de Kroaten. Volgens wethouder J. Bogers (GroenLinks) is het van het grootste belang dat de verschillende bevolkingsgroepen vertrouwen hebben in de mogelijkheid opnieuw naast elkaar te leven.

Als oud-docent van de Wageningse scholengemeenschap Pantarijn heeft Bogers met een groep oud-leerlingen het initiatief genomen om een aantal jeugdkampen te organiseren. De bedoeling is dat jongeren, meestal studenten, uit ondermeer Nederland, Duitsland, Roemenie, Zwitserland in Oost-Slavonie met Kroatische en Servische jongeren samenkomen en in twee weken tijd bijvoorbeeld een publiek gebouw enigszins herstellen en schoonmaken. Bogers hoopt ook op belangstelling onder Wageningse studenten voor dit project.