Nieuws - 26 januari 1995

Surrealisten gestolen; vernielingen bij Bestuurscentrum

Surrealisten gestolen; vernielingen bij Bestuurscentrum

Uit voormalig hotel De Wereld zijn afgelopen weekend twee schilderijen uit de tentoonstelling Surrealisme gestolen, nadat een achterdeur werd geforceerd. Bij het bestuursgebouw zijn dit weekend opnieuw vernielingen aangericht. Dit gebeurde nadat bouwhekken, die vandalen op afstand moesten houden, door de LU waren weggehaald.


Bij de tentoonstelling hing een prijslijst, voor de ontvreemde schilderijen werd 5000 gulden per stuk gevraagd. Beheerder en hoofd Studium Generale drs M.J.M. Jansen toont zich geschokt. Nog niet eerder werd kunst uit De Wereld ontvreemd: Misschien komt hierdoor een taboe te rusten op de openheid van het gebouw en zijn alleen eenvoudige tentoonstellingen nog mogelijk. Overleg met de verzekeraar over de toekomst van tentoonstellingen heeft nog niet plaats gehad."

De vernielingen aan het Bestuursgebouw betreffen, volgens hoofd sectie onderhoud van Gebouwen en Terreinen G. Nicolaij, een camera, schuifdeuren, diverse grote thermopane ramen, de brievenbus en een zonwering. Waarschijnlijk is een groep jongeren hiervoor verantwoordelijk. De kosten zijn nog onbekend maar eerder al werd voor tienduizenden guldens vernield. Toen zijn als proef acht weken lang bouwhekken geplaatst, maar die werden onlangs weer weggehaald.

Nicolaij overweegt nu permanente hekken. Het niet openbaar maken van Duivendaal stuit bij de gemeente op weerstand. Die hebben het parkeerterrein op Duivendaal bij festiviteiten zoals het Bluesfestival graag als overloop.

Concierge A. van Maurik is fel: Ik vraag medewerkers in het gebouw hun zonwering omhoog te doen op vrijdag, om vernielingen te voorkomen, maar dat gebeurt niet. En ik wil best wat rommel opruimen na het weekend, maar ik heb zelfs al eens een injectiespuit gevonden. Laten ze de kosten van vandalisme maar steken in banen voor beheerders."

Nicolaij meent daarentegen, dat van bewoning op Duivendaal geen preventief effect uitgaat. En ook elders, zoals op de Dreijen, hebben dienstwoningen dat effect niet gehad. Als de politie arriveert is het leed geschied." Ook bij het DLO-Centrum voor informatie en ondersteuning Mestverwerking aan de Mansholtlaan, heeft de aanwezigheid van een dienstwoning diefstal niet kunnen voorkomen. Daar verdween vorige week voor 20 tot 25 duizend gulden aan onderdelen uit computers zoals geavanceerde microprocessors. Informatiebeheerder B. Dingemans schat dat vijf werkdagen verloren zijn gegaan aan het opnieuw installeren van de computers. Data zijn nauwelijks verloren gegaan, omdat deze op een netwerk staan. DLO-breed wordt geen anti-inbraakbeleid ontwikkelt meent Dingemans. Gebouweneigenaar Rijksgebouwendienst zoekt wel naar mogelijke maatregelen, om het vandalisme te bestrijden.