Wetenschap - 3 oktober 1996

Studenten saboteren scoorkaartenactie

Studenten saboteren scoorkaartenactie

Chipsfabrikant Smiths heeft op 2 oktober zijn scoorkaartenactie beeindigd. De scoorkaarten waren een soort krasloten; Smiths betaalde tien gulden voor kaarten waarop het juiste vakje was open gekrast. Twee studenten maakten het winnen eenvoudig door de oplossingen op Internet te verzamelen.

Uiteindelijk stonden er 1455 juiste oplossingen op de Internet- pagina's van de Wageningse student Sander Zwart en zijn schoolvriend Arnoud de Jong. De site werd 75 duizend maal bezocht. Als ieder bezoek slechts een juiste inzending opleverde, bedraagt de schade voor Smiths al 7,5 ton. Een woordvoerder beaamt dat Smiths meer goede oplossingen heeft ontvangen dan was verwacht. Ze wil niet zeggen hoeveel geld de studentenactie heeft gekost.

De woordvoerder ontkent dat Smiths zijn plannen ingrijpend heeft veranderd. De actie zou toch al eind september, begin oktober aflopen; alleen is de uiterste inzenddatum vervroegd in verband met de vele goede oplossingen.

Smiths gaat geen juridische stappen ondernemen tegen de studenten. Het wordt te ingewikkeld om de studenten aansprakelijk te stellen, aangezien ook buiten Internet lijsten met goede oplossingen circuleerden. Gewoon, op papier.