Nieuws - 26 oktober 1995

Student, Simone

Student, Simone

Ik loop nu naast typische economische en bedrijfskundige vakken ook college bij tuinbouw. Daar interesseer ik mij voor, omdat mijn vader een tuinbouwbedrijf in het Westland heeft. Hij teelt komkommers en tomaten en het gaat al een paar jaar slecht. De concurrentie komt uit Spanje en Marokko. Daar zijn de milieuregels en controle minder streng en dus zijn de produkten daar goedkoper.

Het is te hopen dat de consument de Nederlandse komkommers en tomaten weer gaat kopen. Overstappen naar een ander gewas lijkt me geen alternatief. Dat kost tijd; je hebt niet zomaar een goed ander produkt. Zo'n investering kost, net als de verliezen nu, ook geld. Wij teren dus in op wat in de goede jaren is opgebouwd. Dan kan niet al te lang meer duren.

Je kunt stellen dat de tuinbouw weinig perspectief biedt. Maar misschien ga ik iets in de tuinbouw doen. Want als het slecht gaat, is er juist genoeg te doen. Misschien dat ik daar dan een bijdrage aan kan leveren. Wat ik later wil, weet ik dus eigenlijk niet. Ook weet ik niet of ik het bedrijf zal overnemen. Broers die dat zouden kunnen, zijn er niet.

In ieder geval gaat het studeren lekker. Ik lig op schema zoals veel studenten, denk ik. Sommigen liggen zelfs voor op het programma. Wat ik in mijn afstudeervak of stage ga doen, weet ik nog niet. Ik hoef niet per se naar het buitenland. Als zich in Nederland een geschikte stage aandient, is dat prima. Ik zit sinds kort in het vakgroepsbestuur van de vakgroep Agrarische bedrijfseconomie. Ik vind zo'n bestuursfunctie zinvol, omdat ik bij die vakgroep nog een afstudeervak wil doen. Nu leer ik de sfeer, de omgeving en hoe zo'n vakgroep draait, alvast kennen. Het is geen vakgroep waar de medewerkers vechtend over straat rollen. Alles gaat in een open en prettige sfeer.

Naast de studie speel ik tennis en badminton. Dat laatste ben ik pas in Wageningen gaan doen bij de vereniging de Lobbers. Het is leuk en heeft als voordeel boven tennis dat je niet afhankelijk bent van het weer. De trainingen zijn van behoorlijk niveau. En verder is het op de afdeling hier op Hoevestein erg leuk. Veel gezelliger dan het eerste half jaar in Wageningen toen ik nog bij iemand in huis woonde. We gaan ook af en toe uit met z'n allen en soms naar de Woeste Hoeve, de kroeg hier onderaan Hoevestein. Af en toe ga ik naar theater of een film. En ik lees graag.