Wetenschap - 14 maart 1996

Student, Laurent

Student, Laurent

In Frankrijk kun je altijd wel aan soft- of harddrugs komen, want de controle is niet optimaal. Ongevaarlijk is het niet, de kwaliteit is niet altijd geweldig. Omdat het toch wel te koop is, heeft het geen zin om het te verbieden. Tegelijk denk ik dat het beleid in Nederland misschien iets te relaxed is. Ik denk dat iedereen het maar voor zichzelf moet uitmaken. En verder heb ik geen mening over de verschillen in het drugsbeleid in Frankrijk of Nederland.

Ik ben voor een stage in Wageningen. Begin oktober ben ik hier gekomen; eind mei vertrek ik alweer. De stage doe ik bij ATO-DLO. Stages lopen is niet gebruikelijk in Frankrijk. De stage betaal ik van een beurs die door de regio betaald wordt. De regio geeft beurzen in de hoop dat studenten na hun stage weer terugkeren en kennis meenemen. Maar een verplichting is dat niet. Voor de meeste van mijn mede-studenten is zo'n stage niet weggelegd. Die moeten meteen maar werk zien te vinden.

Het werk bij ATO was in het begin moeilijk en niet wat ik graag doe. Ik werkte aan aardappelen, waaruit ik enzymen moest isoleren. Gelukkig kon ik van onderwerp veranderen en doe nu onderzoek aan paddestoelen.

Het leven bevalt me hier heel goed en ik ben door de studenten op de afdeling goed opgevangen. Vooral het uitgaansleven is leuk en goedkoop in Nederland. Uitgaan is zo'n beetje mijn enige hobby hier. In Lyon, waar ik studeerde, is het een stuk duurder. Ik ben al vaak in Unitas geweest, in de Woeste Hoeve, hier onderaan Hoevestein, maar ook in de Hunker Bunker.

Wageningen is verder een hele prettige stad. Lyon is helemaal niet een studentenstad. Het is een plek waar je steeds op je hoede moet zijn. Je hebt daar van alles wat, dus niet bijvoorbeeld een industrie die een sterk economisch stempel drukt op de stad. Verder is het een bestuurlijk centrum waar op cultureel gebied veel te halen valt.

Ik merk in gesprekken met studenten hier hoe groot het kennisverschil is; ik leer dan ook veel van hen. Verder is het gewoon gezellig en is iedereen heel vriendelijk. Ik heb nog wel een tijdje geprobeerd om Nederlands te leren maar dat heb ik opgegeven. Nu probeer ik mijn Engels te verbeteren. Luisteren gaat heel goed; spreken is nog lastig. Maar daarom ben ik juist op stage gegaan.