Nieuws - 5 oktober 1995

Student, Judith

Student, Judith

Het liefst ga ik in het buitenland werken, bijvoorbeeld in Canada. Daar is nog een zee van ruimte; de mensen hebben er een prettige mentaliteit en het land is agrarisch. Vooral het gebied onder Ontario. En dan moet je niet denken dat je daar in de middle of nowhere bent. Een beetje grote plaats ligt op maximaal een half uurtje rijden.

Ik was daar nog onlangs met mijn ouders op vakantie, bij geemigreerde vrienden. Die hadden een boerderij onder de rook van de Hoogovens en zijn zes jaar geleden vertrokken. De oprukkende Hoogovens, luchtvervuiling en dioxine in de melk speelden hen parten. Bovendien konden ze niet uitbreiden. Daarbij kwamen nog de problemen rond Schiphol: Assendelft ligt tegenwoordig onder de aanvliegroute, want dan hebben de minste mensen er last van. Onze Dorpsstraat ligt zo'n beetje in het verlengde.

Je ziet steeds meer mensen vertrekken en woningen minder waard worden. Er zijn wel handtekeningen opgehaald tegen de extra baan voor Schiphol. Maar dat had toch geen zin. Het is vooral het geluid dat de mensen bezig houdt, niet de angst voor een vliegramp zoals in de Bijlmer nu precies drie jaar geleden.

Mijn vader wil nog niet weg, maar mijn moeder heeft er genoeg van. Niet vanwege de vliegtuigen hoor; ze is het dorpse en het saaie Assendelft beu.

Ik had geen duidelijke voorstellingen van het onderwijs in de proppen, maar ik wist dat je in het begin nog heel algemene vakken krijgt. Ik ben blij dat ik Zootechniek heb gekozen. Diergeneeskunde zou toch te beperkt zijn; dan word je of dierenarts of veearts. Nu is mijn opleiding veel breder.

Tot nu toe heb ik naast de studie een dagje introductie bij KSV gedaan, maar dat beviel me niet. Zo'n vereniging heb je niet nodig in Wageningen. Ook ben ik net klaar met afroeien bij Argo. Maar dat vraagt te veel tijd. Ik wil wel twee of drie avonden sporten, maar dan mijn tijd over verschillende sporten verdelen. Eigenlijk wilde ik gaan hockeyen maar dat is toch ook zo'n driehonderd gulden per jaar. Een goedkope studentenvereniging bestaat niet. Bovendien betalen mijn ouders niet meer, dus valt dat niet op te brengen. Ik ga weer tennissen en wat aan conditietraining doen. Verder ga ik nog wat bijzondere dingen doen; zoals een cursus bergbeklimmen of squashen.