Nieuws - 23 maart 1995

Student, Jose

Student, Jose

Echt werken aan je studie valt niet mee als je op de middelbare school alles op je dooie akkertje deed. Je moest naar school, want spijbelen gaf twee uur corvee. Ik dacht: Laat ik dan maar meteen opletten. Goed luisteren was genoeg om achten te halen. Dus valt het mijn ouders wat tegen dat ik mijn proppen nog niet heb. Die zeggen dat ik in Wageningen studeer, terwijl ik vind dat ik in Wageningen woon. Dat betekent ook lol hebben.

Vorig trimester draaide dat uit op de hele dag thee drinken. Ik ging wel naar college, maar met zo'n houding van ik onthoud het wel, snappen komt later. Dat ging niet goed en daarom heb ik dit trimester echt hard gewerkt. Alle colleges gelopen van de drie vakken die ik nog moest doen; inleiding statistiek, fysiologie van mens en dier en wiskunde B. Voor het laatste vak heb ik eenmaal een vier en tweemaal een vijf gehaald. Maar goed, ik haal mijn proppen wel.

Ik bedoelde met wonen en lol hebben bijvoorbeeld het mee helpen organiseren van de sportnacht. Verder zit ik voor de Bornsesteeg in het Vijf mei comite. Dat bereidt de versiering van de flat op bevrijdingsdag voor. De gemeente geeft 650 gulden; daar kun je niet veel mee doen. Wij dachten aan het inpakken van de bovenste vijf verdiepingen. In het overleg met de studentenverenigingen ontstond het idee om de vlaggen van de bevrijders, Polen, Amerikanen, Canadezen en Britten, maar ook de Nederlandse vlag als versiering te gebruiken. Overigens deden ze bij de gemeente heel makkelijk over de kosten, daar zouden wel sponsors voor zijn.

Ik ben naar Wageningen gekomen, omdat ik Bosbouw, Tuinbouw, maar ook Landinrichtingswetenschappen en Milieuhygiene leuk vind. Het is Milieuhygiene geworden. Niet om de wereld te verbeteren hoor. Door discussies thuis weet ik hoe moeilijk milieumaatregelen liggen. Mijn ouders hebben een asperge-tuinderij. Niet dat daar veel bestrijdingsmiddelen gebruikt worden, maar wel werden steeds allerlei milieumaatregelen besproken.

Je kunt inderdaad goed horen dat ik uit Brabant kom. Maar ik leer het dialect wel af. Dat wordt er als het ware uitgeslagen. Zo van praat eens normaal. Dat is jammer. Zo'n dialect is prachtig en gezellig; als ik thuis ben praat ik het liefst zo plat mogelijk; vooral mijn drie neefjes blinken daarin uit.