Nieuws - 18 april 1996

Student, Jaap

Student, Jaap

Vorig jaar ben ik uitgeloot voor diergeneeskunde in Utrecht. Ik denk niet dat ik dit jaar ingeloot wordt. Bovendien heb ik na dit studiejaar nog maar vier jaar studiefinanciering over. Dat is niet genoeg om de studie af te maken. Daarom overweeg ik om iets anders te gaan doen.

Al voordat ik ging studeren leek fysiotherapie me een leuke studie. Het is iets waar je mee onder de mensen komt. Dat is met diergeneeskunde ook zo. Zootechniek leidt toch vooral op voor het onderzoek en dat lijkt me helemaal niets.

Fysiotherapie kun je in Nijmegen, Amsterdam en Utrecht, maar ook in bijvoorbeeld Eindhoven doen. Daarin heb ik niets te kiezen. Groningen bepaalt waar je terecht komt. En bovendien vindt voor fysiotherapie ook een loting plaats. De kans op inloten is 1 tegen 3,5.

Als ik wel ingeloot wordt voor fysiotherapie, ga ik verhuizen zodra ik een kamer heb. Tot die tijd bevalt het me nog heel goed in Wageningen en hier op de Rijnsteeg. Iedereen is hier relaxed, niet zo aanstelliger van ik student. Er wordt ook niet zoveel gezopen. Of, er wordt misschien wel veel gezopen maar dat wordt niet aan de grote klok gehangen.

Met de afdeling gaan we eens, soms twee keer per week even een pilsje pakken in Beneden. Donderdags ging ik het eerste trimester wel vaak uit maar het tweede trimester had ik op vrijdag geen vakken. Dus ging ik op vrijdag al naar huis om daar wat mee te werken bij een boer. Dat was niet in de eerste plaats voor het geld. Thuis heb ik ook met een vader van een vriend van mij meegelopen; die is dierenarts.

Als ik ook voor fysiotherapie uitgeloot wordt, ga ik diergeneeskunde studeren in Belgie. Daar schijnt het allemaal sneller te gaan. In ieder geval wil ik dan zo snel mogelijk afstuderen. Daarom probeer ik nu zoveel mogelijk vakken te halen, met het oog op vrijstellingen.

Mijn ouders geven me iedere maand 450 gulden en met de basisbeurs erbij heb ik het zeker luxe. Dat wil ik niet alleen maar verbrassen. Bijna elke avond studeer ik tot een uur of acht a negen. Daarna ga ik wat relaxen. Iedere dag maak ik een uurtje vrij voor sport. Nu ben ik nog wat verkouden. Ik las in Prive dat dat van stress komt. Daarvoor is het examentijd. Ik heb nog drie examens te gaan. Bio-organische chemie ligt me niet met al die reactievergelijkingen. Maar inleiding dierlijke produktie en dierkunde boeien me wel, dus dat studeert makkelijker.