Nieuws - 29 februari 1996

Student, Iwan

Student, Iwan

Als moleculair wetenschapper kom je meestal in het onderzoek terecht. Zo'n zeventig procent van de afgestudeerden krijgt werk in die richting, vaak als aio. Daar zijn nog behoorlijk wat banen te vergeven. Maar ik wil die kant niet op. Ik kan nu al afstuderen, maar ik denk erover nog een stage te doen in de richting die ik op wil. Bijvoorbeeld als journalist bij een vaktijdschrift.

Ik heb de laatste tijd veel advertenties bekeken. Vacatures met een functiebeschrijving die de nadruk legt op communicatie, spreken me het meeste aan. Vaak gaat het om banen als voorlichter, uitgever of journalist.

Zaken als stukjes schrijven of presentaties houden liggen me wel, al vind ik niet dat ik een vlotte babbel heb. Ik ben ook zenuwachtig voor een presentatie. Maar als ik eenmaal aan het woord ben, praat ik vlot en goed verstaanbaar. Laat ik het maar afklopppen; er zijn genoeg studenten die dichtklappen of met hun sheets gaan rommelen bij een presentatie.

Bij de JOVD hadden we geregeld discussies. Een soort debatingavonden, over een totaal onbekend onderwerp. Het was de kunst om zo'n onderwerp te verdedigen. Ik kan me voorstellen dat ik in mijn werk als voorlichter ook onderwerpen of zaken moet verdedigen waar ik persoonlijk niet achter sta.

De afdeling Wageningen-Ede van de JOVD trekt rond de verkiezingstijd de meeste leden. Daar tussendoor is het heel moeilijk om zo'n jongerenorganisatie aan de gang te houden. Rond die verkiezingstijd, nu twee jaar geleden, was ik ook het actiefst in de JOVD. Toen volgde ik de ontwikkelingen rond paars op de voet. Vooral de immateriele onderwerpen, zoals emancipatievraagstukken, interesseren me. De JOVD is een organisatie voor liberale jongeren, niet uitsluitend van de VVD.

Ik ben nu druk met de verslagen voor mijn afstudeervakken. Daarom heb ik mijn activiteiten voor het Homo-cafe in de Wilde Wereld afgebouwd. We organiseerden elke twee weken disco's in de grote zaal, met steeds een ander thema. Ook organiseerden we filmavonden. Nu neem ik nog deel aan zogenaamde Kringen in Arnhem, gezelligheidsgroepen met als doel mensen bij elkaar te brengen. Die worden niet door het COC georganiseerd maar door een onafhankelijke stichting. Daar doe ik aan mee om ook buiten Wageningen wat mensen te leren kennen.