Nieuws - 22 juni 1995

Student, Gilda

Student, Gilda

Het is wel duur, maar ik probeer zoveel mogelijk van Nederland te zien, dat is een goede investering. Ik reis per trein en in drie en een halve maand ben ik al naar Amsterdam, Delft, Maastricht en Den Haag geweest. Die plaatsen zoek ik zelf uit. Ik ga er niet naar toe omdat studenten hier op de Walstraat daar kennissen hebben.

Het leren kennen van het land is een doelstelling van de Erasmusbeursen. Uiteraard niet de belangrijkste, dat is de uitwisseling van studenten tussen Europese universiteiten om andere arbeidssferen te leren kennen.

Wat me opvalt is dat in Wageningen veel practica worden gegeven. Ik doe een opleiding Chemical Enginering aan de technische universiteit van Lissabon. Dat is een, ook door algemene vakken als economie, veel theoretischer studie. Wageningse ingenieurs zullen na een vergelijkbaar aantal jaren studie veel vaardiger zijn in het laboratorium. Het verschil zit hem overigens vooral in de aanpak; hier worden practica minder voorgekauwd. Toch heb ik ook gehoord dat hier werkgevers de praktische vaardigheden van afgestudeerden bekritiseren.

Ik werk zes maanden op de vakgroep Organische Chemie en ondersteun Ph.D.'s. Daarnaast doe ik een cursus Nederlands.

Ik heb het goed naar mijn zin op de afdeling. In Lissabon woonde ik bij mijn ouders. Mijn hele verblijf is boven verwachting goed bevallen. Op de afdeling is iedereen aardig en opgewekt en tegelijk studeren ze ook serieus. Ik ben blij dat ik niet op een kamer bij een hospita terecht ben gekomen.

In Portugal heb ik nog een half jaar studie te gaan. Onze studie is zeer breed, dus vinden we gemakkelijk werk. Ik kan eventueel nog verder gaan voor een promotie. Ook die studie moet door mijn ouders worden betaald. Onze overheid steunt studenten niet uitgebreid met beurzen. Strak omlijnde plannen heb ik nog niet, maar als ik ga werken dan toch het liefste aan een universiteit. Daar kun je als vrouw makkelijker terecht. Maar een onderzoeksafdeling in het bedrijfsleven lijkt me ook wel wat. De zware industrie, zoals de petrochemie, lijkt me helemaal niets.